6 юни 2021

Архиерейска света Литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично", гр. Самоков

В неделния ден на 6 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Самоков и отслужи тържествена света Литургия в митрополитския храм „Успение Богородично“.
 
Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“, с. Марица, протойерей Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Костадин Тренев, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Йордан Мечкаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, с. Бели Искър, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, и дякон Любомир Славчев.
 
Църковните песнопения, в които се включват все още и пасхални песни бяха прекрасно изпълнени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Молитвено участие в богослужението взеха монахините от Самоковския манастир "Покров Богородичен" - игумения Максима и сестра Ирина.
 
След светата Литургия епископ Поликарп поздрави присъстващите християни с 6-та неделя след Възкресение Христово, и акцентира на евангелското събитие за изцеряването на слепородения, позовавайки се на днешното Евангелско четиво.
 
Нека отворим телесните си очи - каза владиката, да отворим духовните си очи, и чрез радостта от Възкрсението да простим на нашия ближен. Да напредваме в богопознание, в мир и радост, и в духовно преуспяване. Нека стоейки пред Бога да бъдем светлина за човеците, както се казва в Евангелието".

Деца, облечени в народни носии от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ посрещнаха владиката преди началото на литургията с хляб и сол, а след богослужбата, деца от Центъра за настаняване от семеен тип в града, поздравиха духовенството с изпълнение на празнични тропари.

След литургията епископ Поликарп извърши свето Кръщение на шестмесечната Мария, дъщеричка на свещеник Емилиян Дамянов като непосредствено след извършването на Тайнството, тя прие като християнче и първото си причастие.

След радостните събития в храма владиката и придружаващите го духовници разгледаха новоизградения храм "Св. Пантелеймон" в града, който вече се изографисва и като се запознаха с довършителните работи определиха и дата за неговото освещаване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК