13 апр 2020

На Велики понеделник бе отслужена Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия

На 13 април, Велики понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в столичната ротонда „Св. Георги“.

Във великопостното богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм „ Св. Параскева“, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията владиката поздрави събралите се в храма християни и се обърна с кратко слово към присъстващите. В него той припомни евангелското четиво, което бе прочетено вчера вечерта на първото от трите богослужения, известни като – Последование на Жениха, което говори за добродетелния Йосиф, син на патриарх Яков и внук на Авраам и за неплодната смоковница, която прокълната от Господа изсъхнала. (Лука 13:6-9).

"Трябва да бъдем обкичени с добри дела и добродетелен живот и нека по молитвите на св. Георги Победоносец, в чийто храм отслужваме св. Литургия, Бог да ни изпълва със знание, да ни изпълва с истина и мир, и да ни даде Своята Божествена Любов, за да имаме духовни плодове, с които да живеем и които да споделяме помежду си. Нека чрез нашите добри  плодове и осъзнато християнско битие изпълним Божиите повели, а Сам Господ ще даде на всеки онова, което е полезно за спасение и вечен живот." - каза в словото си владиката.

Той поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се на Велики понеделник на съборна молитва в храма и преподаде първосветителския му благослов.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК