25 окт 2021

Тържествена вечерня за празника на св. великомъченик Димитър Солунски в София

На 26 октомври Православната църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

В навечерието на празника, 25 октомври, с тържествена вечерня бе дадено началото на празника на свети Димитър Мироточиви в София.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, тя бе благолепно отслужена в столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, в кв. „Хаджи Димитър“.

Вечернята бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир, иконом Антоний Алексиев, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радосвет Станев, протойерей Венцислав Попиванов, свещеник Иван Иванов, протодякон Иван Петков, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Григорий Дараваноглу, музикоучител от патриаршеската цариградска традиция от Атина, Р Гърция, заедно с г-н Никола Андонов, църковен певец от столичния храм „Рождество Христово“ и техни ученици и последователи.

По време на вечернята, по стародавна традиция, бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След тържественото празнично богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за св. Димитър и за това, че утвърди в своя живот вярата, надеждата и любовта и чрез тях освети себе си и стана населник на Царството небесно и светъл пример на човеците, които следват Господа Иисуса Христа.

Той призова вярващите да обичат Бога и да следват примера на Неговите светии, които живо проповядват Неговото Евангелие, и свидетелствуват Неговото Царство.

Епископ Поликарп раздаде петохлебието, като вярващите минаваха и да се поклонят пред частицата от мощи на св. Димитър и на св. Нестор.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.