top of page

Архиерейска вечерня в чест на св. Поликарп Смирненски в столичния храм "Св. София"



На 22 февруари, в навечерието на празника на св. мъченик Поликарп, епископ Смирненски, в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужена архиерейска вечерня.

Поводът е именият ден на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и на йеродякон Поликарп.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе възглавена от Негово Преосвещество Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, духовенството на храма в състав иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев и протойерей Васил Танев, както и протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Любомир Тасев.

Тази вечер църковните песнопения бяха изпълнени от ставрофорен иконом Кирил Дидов, д-р Андрей Касабов и храмовия певец Грисен Чакъри, за да допринесат за тържественото и радостно настроение на десетките присъстващи столичани и гости.

Събралите се на службата в храма днес се поклониха и на мощите на св. Поликарп Смирненски, частица от които бе донесена в чест на празника от Софийска св. митрополия.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, което епископ Поликарп раздаде на всички за здраве и благословение.

„Св. Поликарп Смирненски да бъде пътеводна духовна светлина за всеки един от вас“ – пожела владиката на присъстващите – „та както той угоди на Бога, посвещавайки целия си живот Нему, така всеки един от нас, събрани в този храм на Божията Премъдрост, се удостоим да живеем нашите дни така, щото целия си живот на Христа Бога да отдадем“.

Желаещите да се поклонят на мощите на св. Поликарп Смирненски и да поздравят епископ Поликарп ще могат да го направят и през утрешния ден на архиерейска св. Литургия, отново в храма „Св. София“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page