top of page

Архиерейска литургия в храм "Св. Архангел Михаил", кв. Симеоново



В неделния ден на 7 февруари Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията при храма „Св. Архангел Михаил“, кв. Симеоново. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит той отслужи архиерейска св. Литургия.

Заедно с него във възкресеното богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Иван Христов, предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил“, протойерей Костадин Тренев и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросните певци при храма, ръководени от Христо Иванов. Певчески подготвени, те изпълниха част от песнопения на владеещия тази седмица източен 2 глас.

Множество енориаши, сред които и цели семейства, взеха молитвено участие в празничната неделна богослужба. Мнозина от присъстващите приеха и св. Причастие в края на литургията.

С пастирско слово към боголюбивия народ се обърна епископ Поликарп. Той разясни днешното евангелско четиво, което разказа притчата за талантите.

„Всеки от нас трябва да проумее евангелската истина и да заживее с нея. И чрез нея, духовно издигнат и облагодатен, ограден с добродетели, да спаси душата си и стане наследник на Царството Божие… Господ Иисус Христос е изрекъл много притчи и всички те са актуални във всички времена. Притчата за талантите ни разкрива как трябва да живеем, какво трябва да бъде нашето социално житие и битие и към какво трябва се стремим. Тя разкрива как да се трудим и как да усъвършенстваме способностите, с които Бог ни е дарувал, защото само когато се потрудим може да заслужим Божието благоволение и благословение. Бог на всеки е дал талант. Той иска от нас да развием този талант и да бъде той полезен не само за нас, но и за човеците около нас“ - каза в словото си владиката и пожела: „Нека бъдем от тези, които отидоха и с послушание изпълниха евангелската заръка – да не бъдем лукави, да не бъдем мързеливи, да не обвиняваме другите за нашите неуспехи, а да се обкичим със смирение, добродетелност, постоянство и любов - един към друг, но най-вече към Бога.“

Храм "Св. Архангел Михаил", кв. Симеоново, провежда безплатни неделни занимания веднъж седмично, след неделните богослужения. Обучителната програма включва: запознаване със Свещеното Писание и Свещеното Предание, православните празници, житията на светиите, добродетелите, запознаване с Тайнствата на Църквата, заучаване на църковни песнопения, практически уроци за начин на държане в храма, участие в богослужебния живот на Църквата, как да се молим, да бъдем добри и послушни и много игри и забавления.

За справки и записване: на място в храма, на лично съобщение или на телефон: 0899419973 /Магдалена Ангелова/ Адрес: Храм „Св. архангел Михаил“, гр. София, в.з. Киноцентъра, ул. Чемшир 2, тел. 0889 011 962


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page