top of page

Архирейска св. Литургия в село Бистрица, Дупнишка духовна околия



На 20 септември, Неделя след Въздвижение на Честния Кръст Господен, когато Църквата почита св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Дупнишка духовна околия.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит викарният епископ отслужи Архирейска св. Литургия в храм "Възнесение Господне", с. Бистрица.

Повод за архирейската богослужба бе отправената покана към владиката от енорийския свещеник Георги Гелов и от местното сдружение на ловците, които в този ден честват своя покровител.

Да вземат участие в богослужбата дойдоха мнозина духовници от съседните селища, воглаве с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски, както и свещенослужители от София, сред които архимандрит Евтимий.

Празничната литургия бе уважена  от кмета г-н Кирил Огненски, църковното настоятелство и деца от местното читалище, които посрещнаха владиката с топла погача и мед, неизменна местна традиция - израз на голяма почит и уважение.

За молитвено настроение на присъстващия богомолен народ допринесоха песнопенията, изпълнени от софийски и местни свещеници, ръководени от свещеник Петър Славов.

В края на литургията еп. Поликарп поздрави събралото се множество вярващи от Бистрица и околността с тяхното желание да участват в това съборно богослужение и припомни смисъла на евангелското четиво, което е свързано с приемането на Христос в живота и желанието на човека да Го следва. Владиката отправи благопожелания и преподаде първосветителското благословение на Софийския митрополит Неофит.

С думи на благодарност към еп. Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар кошница с плодове.

След духовното тържество в храма, местното сдружение на ловците бе подготвило благословено ястие за всички дошли да уважат празника.

***

Разговаряме с Асен Златев, председател на Ловното сдружение в селото.

Колко човека участват във Вашето ловно сдружение?

Нашето сдружение обхваща ловци от с. Бистрица и с. Самораново. Членовете на ловната дружина са ни 80 човека, най-младият член е на 20 години, а най-възрастният на 90 години. Нашите две села се намират в полите на Рила, районът е чист и има много дивеч. Има обща ловна площ от 3000 дка. Нашето село е на 700 м. надм. в. и стига до 1680 м. надм. в., територията ни граничи с Национален парк „Рила“. Това е една денивелация, за която човек трябва да е здрав, за да може да участва. На един ловен излет правим до 25км пеша, нямаме участъци, в които ходим с коли, само в началото се придвижваме с тях.

Как решихте да направите курбан за този празник?

Идеята за този курбан дойде спонтанно, по покана на църковното настоятелство. Днес се празнува св. Евстатий, който е покровител на ловджиите и рибарите. Идеята ни е да почерпим всички желаещи, без да се налага те да дарят средства. Официален празник на ловджиите е откриването на ловния сезон, който винаги е в първата събота на месец октомври. Тази година той е на 3-ти октомври. Това става със заповед на Агенцията на горите.

Какви проблеми имат българските ловджии?

Пред ловците стоят различни проблеми – закупуване на оръжие, екипировка, скъпи боеприпаси, горива… стана скъп спорт. Ние се грижим целогодишно за животните, в ловните ни полета има няколко хранилки, които ние непрекъснато захранваме през най-студените месеци. Имаме постоянна грижа, защото, ако не го направим, няма да имаме никакви животни. Имаме съзнанието, че трябва ние да дадем и да се погрижим и после, ако има възможност, и да вземем. Радвам се, че в нашата дружинка има едно младо попълнение, които поддържат българската ловна традиция.

Как може да се подпомогне ловният спорт?

Запознат съм с ловното дело, организацията и детайлите на ловното сдружение, мисля че всичко е до добрата логистика. Добре е, когато нещата са свързани с приятелско настроение и на моменти дори с бащинско. Когато има задружност, сплотеност нещата се случват. Важно е да има управителен съвет на дружинката, който адекватно да реагира и всичко може да се постигне. Важен е председателят, който е обединяваща фигура, важни са и ръководителите на ловните дружини. Разбира се, опитът и годините си оказват влияние.

Благодаря Ви за разговора и „Наслука“ в предстоящия ловен сезон!


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page