top of page

Българският патриарх Неофит прие посланика на САЩ Н. Пр. Херо МустафаБългарският патриарх Неофит прие днес посланика на САЩ у нас Нейно Превъзходителство Херо Мустафа. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Нейно Превъзходителство изрази своята благодарност за възможността да се срещне и разговаря с предстоятеля на Българската православна църква, като му пожела крепко здраве и още духовни сили, с които да води Българската църква.

По време на приема бяха поставени редица въпроси от обществения живот, които пряко повлияват на ежедневието, като световната пандемия и поддържаето на добрите отношения между религиозните общности в страната.

Бяха изразени надежди през следващата година ситуацията, не само в страната, но и в света да се успокои и хората отново да се върнат към нормалния си живот.

Херо Мустафа изрази и своите съболезнования от загубата на ставр. ик. Ангел Ангелов. Поставен бе и въпросът за сънародниците ни в САЩ, като двете страни се обединиха около това, че отношенията между България и САЩ са не просто добри, но са закрепени от българите, които живеят в САЩ, както и от американците, които живеят в България.

В края на срещата Нейно Превъзходителство пожела на Светейшия патриарх радостно посрещане на празника Рождество Христово и на новата 2022 година. От своя страна патриарх Неофит изрази своите надежди срещите да са по-чести, както и да има възможност за повече съвместни инициативи.

От името на ръководството на Софийска митрополия Белоградчишият епископ Поликарп отправи покана към посланик Мустафа да посети двата социални центъра на Софийска епархия, за да се запознае със социалните дейности на Българската църква.

Срещата завърши с взаимни пожелания за радостно посрещане на рожденственските и новогодишни празници.


По новината работи: Ангел Карадаков

Comments


bottom of page