top of page

Вечерно богослужение и монашеско пострижение в скита „Св. Пантелеймон“ в Смиров долНа 7 август 2021 г в скита на Църногорската света обител „Св. Пантелеймон“ в село Смиров дол, община Земен, беше отслужено вечерня. Богослужението предстояваше йеромонах Захарий от църногорското братство в съслужение с йеродяконите Поликарп и Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от архимандрит Евтимий и архимандрит Атанасий - протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия.

На вечерната служба молитвено присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, заедно с монаси и монахини от близките и присъдружни обители в района и миряни.

В края на вечернята, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено пострижение в монашество на Божията рабиня Мариета, която получи духовното име Йоана. Новата монахиня бе водена под мантия от монахиня Рахила от Горноврабчанския манастир „Свето Вознесение Господне“.

Епископ Поликарп благопожела на новопостриганата монахиня да пребъдва в монашеския си подвиг с името и под небесното покровителство на св. Йоан Рилски Чудотворец в здраве и вдъхновение. Той благослови игумена, братството и честните поклонници на манастира от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

По-късно вечерта епископ Поликарп и придружаващите го духовни лица благословиха празника на град Земен и отслужиха преди началото на празничната програма водосвет.

Монахиня Йоана е родена на 6 февруари 1946 г. в Силистра със светското име Мариета Димитрова Дончева. Със съпруга си и двамата си синове живее в гр. Русе, където много години работи като начален учител. През 1989 г., когато градът е системно обгазяван, по здравословни причини семейството се преселва в Трявна. Там тя започва работа по професията си на учител, но скоро е избрана за кмет на планинската община и заема този пост до 1994 г. След това семейството се премества в София, където Мариета работи като учител и след пенсионирането си. Монахиня Йоана е на послушание в Леворечкия манастир „Св. 40 мъченици“.


Текст и снимки: монахиня Павла


Comments


bottom of page