top of page

Водосвет по случай 141 години от основаването на НСОНа 12 септември 2020 г. се навършват 141 години от създаването на българската Национална служба за охрана.

В чест на годишнината, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършен тържествен водосвет при параклиса „Св. Георги Победоносец“ в комплекса на НСО в столицата, както и заупокойна молитва за загиналите служители на държавната институция.

Водосветът и заупокойната молитва бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

На събитието присъстваше г-н Румен Радев, президент на Република България, г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, г-н Димитър Стоянов, гл. секретар на администрацията на президента, бригаден ген. Емил Тонев, началник на НСО, както и редица работещи и обучаващи се в службата.

Епископ Поликарп преподаде благослов от името на Негово светейшество патриарх Неофит към президента на България, началника на НСО и всички присъстващи, пожелавайки им здраве и преуспяване в службата на Отечеството.

Ръководителят на НСО ген. Емил Тонев изнесе реч, в която подчерта дейността на службата: „Ние пазим личностите, които представляват българската държавност… независимо от техните възгледи, техния партиен цвят, независимо от тяхното поведение и политика, независимо от отношението на хората към тях и от отношението на политиците и на държавниците към хората. Това е нашата работа!“

Слово изнесе и държавният глава, в което поздрави присъстващите ръководни лица, обучаващите се в академията на НСО и духовенството. „Само физическа сила, бързина, издръжливост, точен мерник вече са недостатъчни“ – сподели г-н Румен Радев и очерта необходимите ценности в съвременния живот за всеки един служител: „интелект, бърза и оперативна мисъл, висока професионална подготовка и широка обща култура, познание на съвременните технологии, за да може да има най-важното – изпреварващи действия. И още по-важно, необходимо е всеотдайност, себеотрицание и любов към професията.“

След награждаване на достойните служители на НСО бе извършено и поднасяне на венци в чест на годишнината.

Епископ Поликарп посети и освети кабинетите на ръководните органи на държавната институция за здраве и благословение, след което всички гости бяха поканени на почерпка в чест на годишнината.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов


Comentários


bottom of page