top of page

Възкресение Христово е празник на духовното обновлениеРазговор с Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, за Страстната седмица, епархийските иницитиви за празника Възкресение Христово и как е подобаващо християните да посрещнат Пасха

- Ваше Преосвещенство, отмина Великият пост и вече сме в първите дни на Страстната седмица. Защо тя е толкова важна в контекста на изминалия пост и предстоящия празник на Христовото Възкресение?

- Като православни християни и като последователи на Господ Иисус Христос ние вървим по Неговите стъпки, доколкото ни стигат силите. Той е нашият пример и божествено вдъхновение, Той е нашият Спасител и всеки християнин трябва да проумее, че ние следваме Него – Сина Божи, Месия, Който чрез Своята саможертва даде спасение за всеки човек. През Страстната седмица ние съпреживяваме онова, през което Той премина: залавянето, изправянето на съд, бичуването, носенето на кръста към Голгота, разпятието, погребението и Възкресението. Съпреживявйки тези моменти, ние показваме, че сме Негови, че сме Христови. Така се вдъхновяваме да Му подражаваме при изграждането ни като личности, като християни. Така живеем и с надеждата да бъдем с Него и в царството Му. През Страстната седмица ние ставаме причастни на всичко, през което Христос премина за спасението на човека. Изповядваме онова, което Той ни е завещал, което следваме в живота си и което ни води към спасение и вечен живот.

Страстната седмица като настроение и като вдъхновение ни насочва по стъпките на Христос, напомня ни за голямата ни отговорност да бъдем пример за тези, които са около нас. Да бъдем като Христос: смирени, търпеливи, жертвоготовни, за да достигнем като Него до Възкресението.


- През този Велик пост въведохте една нова практика в Софийска епархия – провеждане на беседи всяка неделя в столичната катедрала „Св. Неделя“. Ще продължи ли тази инициатива и след края на св. Четиридестница?

- В много от поместните православни църкви има такава традиция: в неделните дни, по време на т. нар. Велики вечерни, защото тогава се пее Велик прокимен, да се организират духовни беседи след тържественото вечерно богослужение. Така е в Гърция, Сърбия, Румъния. На тези беседи се канят за лектори светогорски отци, игумени на големи манастири, монаси, свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започнахме и в София такава инициатива през време на Великия пост: след архирейското тържествено богослужение да се провеждат духовни беседи. Тази идея се прие много добре от християните и те молят беседите да не прекъсват. В този мащаб това ще продължи през Рождественския пост и след това през Великия, за да се утвърди като традиция през следващите години. През тазгодишния Велик пост, когато инициативата започна и се утвърждаваше, беседите се изнасяха от столични свещеници. Има идея от догодина през Великия пост да се канят духовници от Гърция, от Света гора предимно, някои от тях вече са дали съгласието си да участват. През Рождественския пост ще каним духовни отци и от други православни църкви. Надяваме се тази практика на духовните беседи да се развива и утвърждава през следващите години в Софийска епархия.

Сега, след края на Великия пост, беседите ще продължат. Нашето желание е те да бъдат в сряда вечер в залата на Софийска митрополия. Там ще се провеждат беседи върху евангелските или апостолските четива, които предстоят да се чуят на неделната литургия, или лекции за някой празник, или за различни добродетели – смирението, любовта и т. н. Целта е християните да имат духовна полза от чутото. Имаме благославението на Негово Светейшество за осъществяването на тези добри идеи. Подобни инициативи е добре да се организират от енориите или епархиите, защото носят духовна полза на хората, свещениците ще могат да се изявяват и в друго амплоа – като лектори, не само като проповедници. Добре е да се види, че имаме свещеници, които са подготвени да провеждат такива беседи, които искат да вложат сили за просвета на народа. По този начин ще има духовни срещи, на които хората да се утвърждават във вярата, да се чувстват като общност.

- Какви инициативи ще има Софийска митрополия за Великденските празници?

- Страстната седмица, Възкресение Христово и Светлата седмица са наситени с богослужения – както сутрин, така и вечер, в които християните са приканени да вземат участие. Свещениците са много ангажирани и тези в София, и по духовните околии. Тези, които обгрижват няколко енории, в няколко населени места, правят програма, за да успеят да посетят през празниците своите енориаши.

Според молбите и желанията на енориите се стараем да изпратим свещеници навсякъде, където има желание за извършване на богослужение. Изпращаме повече от 10 столични свещеници по празниците да служат в други населени места, където не достигат духовници, за да могат християните да участват в пасхалната радост. Смятаме, че сме направили необходимата подготовка, за да протече по установения ред богослужението в дните около Възкресение Христово.

Другият важен аспект за митрополията е социалната дейност и помощта, която оказваме на хората в нужда по празниците. Десетки православни християни, които са бедни, самотни, със специфични проблеми, преминаха тези дни през Софийска митрополия, други ще дойдат през тази седмица, за да получат подготвените от нас ваучери за храна. Отделно много от тях ще бъдат подпомогнати и от своите енорийски храмове с храни или други неща, от които се нуждаят.

Ръководството на митрополията със свои сътрудници има установена практика в дните около празниците да посещава училища и детски градини, за да поздравим децата и учителите за Възкресение Христово. Вече бяхме в някои от учебните заведения в София и в други общини в епархията. Предстои да направим посещение в Кюстендил заедно с общинското ръководство, в Перник, Радомир, Годеч. Предстоят празнични концерти, на които ръководството на митрополията е поканено. Ще почетем тържествата, ще благословим децата, учителите и родителите.

Тази година митрополията има мащабна инициатива на Велики четвъртък: боядисване на яйца на площад „Света Неделя“ пред храма. Ще бъдем там заедно с деца от детски градини и училища от центъра на София. Очаква се над 200 деца да вземат участие. Боядисаните от малчуганите яйца ще бъдат предоставени на социалната кухня към храм „Св. Кирил и Методий“, която функционира с подкрепата на омбудсмана, и ще бъдат дарени на бедните хора, които получават топла храна там.

Боядисването на яйца пред храм „Св. Неделя“ ще е една по-мащабна инициатива, отделно от организираните по енории. Целта ѝ е да радва не само децата, но и минувачите, да им напомни за празника на Христовото Възкресение, да покаже, че Църквата е близо до децата и иска да ги приобщи към радостта на Пасха, защото те са бъдещето на Църквата, на държавата, на народа като цяло.

Митрополията се опитва да организира повече инициативи, но това не винаги е по силите ни. Затова насърчаваме енориите да развиват по-мащабна дейност и социална, и просветна. Насърчаваме ги те да са инициатори на различни събития, за да приобщават хората към Църквата, да ги подкрепят и укрепват по пътя на вярата.

- След няколко дни настъпва най-светлият християнски празник. Как би следвало християните да посрещнат Възкресение Христово и да участват в него?

- Много често, когато говорим за Възкресение Христово, казваме, че празникът не е ястие и питие, а е духовно събитие. Необходимо е да се опитаме да вникнем в същността му, да осмислим какво е неговото послание, какво ние трябва да дадем. Едно от песнопенията на пасхалния период ни посочва какво да правим: заради Възкресението да простим на ближния съгрешенията и в духовна радост да прегърнем Христос, Който дойде заради нас, човеците, да ни прости съгрешенията и да ни дарува възкресение, и, като последователи на Христос, да Го прославим. Затова нека Възкресение Христово не се превръща в празник на яденето и пиенето, да не поставяме в центъра козунаците, шарените яйца и великденските зайци, а да бъде духовен празник, чрез който ние да се възродим да заобичаме Христос, да му бъдем верни и според силите и възможностите си да Го следваме и да знаем, че този път води до спасение и вечен живот.

- Благодим Ви, Ваше Преосвещенство, желаем и на Вас светли празници.


Интервю на Полина Спирова

Публикувано в https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,48/catid,27/id,68444/view,article/

bottom of page