top of page

В Драгалевския манастир с архиерейска св. Литургия бе почетен св. Георги Софийски Нови



На 11 февруари Църквата отбелязва паметта на българския мъченик св. Георги Софийски Нови, пострадал за Христовата вяра по време на Османското робство едва 18 годишен – през 1515 г. в днешната ни столица.

В Драгалевския манастир „Успение Богородично“ се съхранява част от мощите на светия мъченик. В чест на светеца, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, днес в манастира бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на манастира, архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения на утренята и светата Литургия се погрижиха свещеник Петър Славов от митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, свещеник Павел Димитров, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица, както и Грисен Чакъри.

Молитвено участие в празничната служба взе игуменията на светата обител монахиня Серафима, както и редица поклонници.

В края на литургията епископ Поликарп отправи поздравително слово към духовенството, игуменията и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела: „Нека по молитвите на св. мъченик Георги Софийски Нови Бог да ни укрепва във вярата, Бог да ни утвърждава в евангелските добродетели и да ни прави, както и св. Георги, пример за тези, които са около нас.

Майка Серафима с благодарност изрази към владиката своята радост и надеждата още дълги години да продължава традицията на този ден да се извършва архиерейска св. Литургия в светата обител, по благословението на Светейшия Български патриарх Неофит.

+++

Св. Георги Софийски Нови е родом от с. Кратово (дн. Р. С. Македония), син на благочестивите българи Димитър и Сара. Изучил златарския занаят, св. Георги заминава за София, поради опасността от еничарски войски в малкия град.

Там при св. Георги е изпратен турски книжник уж по работа, а всъщност да го изкушава и убеждава в мохамеданството. Турчинът обаче бива засрамен от отговорите и изобличенията на 18-годишния младеж, заради което го обявява пред османските власти за „опасен“.

След като на два пъти е привикван в съда, където умело оправдава християнската вероизповед, св. Георги е затворен, измъчван и изгорен жив от разярените мохамедани.

Опитите на турците да унищожат тялото на мъченика остават неуспешни и той е погребан в храм „Св. Марина“ (дн. в двора на Софийската св. митрополия), а скоро светецът бива прославен сред българи и руси. Днес частици от неговите св. мощи се съхраняват в Драгалевския манастир „Успение Богородично“, както и в Рилския манастир.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page