top of page

В Ресиловския манастир бе отбелязана паметта на преп. Мелания Римлянка


На 31 декември Православната Църква почита паметта на преп. Мелания Римлянка, която е живяла през V в.

По традиция денят на преп. Мелания Римлянка бе тържествено отбелязан в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“, край с. Ресилово, Дупнишка духовна околия.

Празничното тържество в памет на св. Мелания в Ресиловската света обител се е утвърдило поради това, че от десетилетия игуменията на светата обител носи името на Римската светица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и множество духовници от околията и гости.

Клиросното пение, под ръководството на дякон Петър Славов, бе изпълнено от дякони и духовници от София и региона.

По време на богослужението бяха извършени едно свещеническо и едно дяконско ръкоположения.

След светата Литургия Негово Преосвещенство поздрави майка Мелания с имения и ден и й пожела здраве, радост, мир и духовно преуспяване.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той и поднесе икона с образа на Света Богородица – „Троеручица“, за молитвен спомен и благословение.

Епископът запозна вярващите с живота и делото на св. преп. Мелания Римлянка и ги насърчи да и подражават, като изпълват живота си с добродетелност, за слава на Бога и свое спасение.

За всички дошли да почетат паметта на св. Мелания и поздравят празнуващата своя имен ден майка Мелания, бе подготвен празничен обяд.


Снимка: Александър Ангелов

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page