top of page

Изпълниха се 40 дни от блажената кончина на иконом Иван ДинковНа 30 юни се навършват 40 дни от както завърши земния си път иконом Иван Динков, дългогодишен свещенослужител и усърден храмостроител в Софийска епархия.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена панихида на гроба на духовника до предстоявания от него храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля.

Заупокойното последование възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в кв. Разсадника, иконом Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир „Св. Мина“, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Николай Николов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля и на осветения днес храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“, заедно с храмовото духовенство в лицето на протойерей Любомир Михайлов и свещеник Валери Василев, както и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха архимандрит Евтимий, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и храмовите певци, а голямо множество богомолен народ се бе събрал на гроба на отец Иван, за да се поклони и отправи молитвите си за упокоение на душата му.

Епископ Поликарп изказа съболезнования на всички присъстващи и надеждата си, че Бог ще възнагради с духовна радост достойния духовник, за да ни бъде той молитвен застъпник в небесното Царство.

+++

Иконом Иван Динков Иванов е роден на 22-ри февруари 1955 г. в гр. София от родители Динко Стайков и Цветана Иванова. Основното си образование получава в столичното основно училище „Димитър Ганев“, средното – в икономически техникум „Фридрих Енгелс“, а в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отец Иван получава своето висше образование.

Женен за Анна Иванова, с три деца - Рангел, Елисея и Йоана.

Ръкоположен е от Левкийски епископ Партений за дякон на 14-ти септември 1980 г. и за свещеник в столичния храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля на 10-ти ноември 1981 г.

Храмът е заварен от новия свещеник в полуразрушено състояние, но той успява да иницира ремонта му, като през това време - от 1982-ра до 1986-та година обслужва и енорията на храм „Св. Прор. Илия“ в кв. Илиенци. След като 12 години няма богослужение в Обеля, на 21 декември 1986 г., с благословението на покойния Български патриарх Максим, тогавашният викарен епископ Знеполски Дометиан (в последствие Видински митрополит) извършва чина на обновление на храм “Успение Богородично” за радост на местните християни.

През 1988-1989 г. отец Иван Динковсе грижи и за Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел", където полага усилия по основите на стария параклис да бъде просторен действащ храм и да се отслужва св. Литургия. На тези служби участва и днешният Пловдивски митрополит Николай, по това време студент в Богословския факултет в София. За духовните му трудове отец Иван е отличен с офикия „протойерей“ на 20-ти ноември 1990 г. от Левкийски епископ Неофит (днес Български патрирах).

Тъй като през годините населението на квартал Обеля в София бързо нараства, се появява необходимост от изграждането на нов по-голям храм. Строителството започва на 20 декември 1997 г., когато тогавашният патриаршески викарий Траянополският епископ Иларион (в последствие Доростолски митрополит) и протосингелът архимандрит Гавриил (днес Ловчански митрополит), полагат и освещават основния камък на новия храм. На 5 май 2001 г., само три години след полагането на основния камък е осветен параклисът “Всички светии” в сутерена на храма и веднага е започнато богослужение. Тогавашният викарен епископ Макариополски Гавриил, заедно с протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Николай (днес Пловдивски митрополит) извършват чина на освещаване на параклиса. На 6-ти януари 2008 г. отец Иван е отличен с офикия „иконом“ от Знеполски епископ Йоан (днес Варненски митрополит), а на следващия ден е осветен и новият храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“.

В чест на Светия Кръст Господен отец Иван започва строителството и на още един параклис в кв. Обеля. Три години по-късно, на 20 април 2015 г. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит (днес Врачански митрополит), извършва освещаването в кв. Обеля на първият в столицата храм, посветен на „Честният Кръст Господен“, а игуменът на Зографския манастир в Света Гора Атон схиархимандрит Амвросий, съучаства и подарява частица от Христовия Кръст, която се съхранява в храма.

Отец Иван полага и големи усилия за уреждане статута, строежа и облагородяването на вече подготвения за освещаване храм в чест на св. Рафаил, Николай и Ирина в кв. Волуяк, където водосвет с петохлебие отслужва Белоградчишкият епископ Поликарп на 30 март 2019 г. Освещението на храма по Божия промисъл е планирано и извършено точно на 40-ия ден от блаженото успение на отец Иван – на 30 юни 2020 г. (Събор на св. 12 апостоли), като тържествената св. Литургия възглавява отново Белоградчишкият епископ Поликарп.

За своето 40-годишно служение с бащинска обич, ревностна вяра и усърдно храмостроителство, отец Иван остави траен спомен в сърцата на голямо множество православни християни и местни жители.

Бог да го прости и да го всели в селенията на праведните!

Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


留言


留言功能已關閉。
bottom of page