top of page

Неделя на всеопрощението в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”



На 6 март, Неделя Сиропустна, в навечерието на Великия пост, по традиция духовенство и благочестив народ се събра в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, за да вземе молитвено участие в архиерейската вечерня, която в този ден се отслужва заедно с чина на взаимното опрощение. Вечерта на всеопрощението е едно от най-вълнуващите събития в живота на цялата църковна общност. И тази година многолюдно софийското изпълнение се събра, за да попросят и дадат прошка помежду си.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата в столичната митрополитска катедрала бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралата, храмовото духовенство и четирима дякони, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и множество софийски свещенослужители.

За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе хорът на Софийските свещеници, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов. След края на вечернята, от името на Негово Светейшество към благочестивото събрание се обърна Негово Преосвещенство, който прочете обръщение на Българския патриарх Неофит. В него се казва:

"В неделята на всеопрощението, когато Църквата ни призовава към най-дълбокото сърдечно покаяние за нашите грехове, мислите ни са насочени към един от най-тежките грехове, на който е способен човекът – този на братоубийствената война. Със съкрушени сърца сме свидетели на ново тържество на злото в нашия свят. Трудно ни е да осмислим всичко онова, което се случва пред очите ни, и не можем да намерим разумно обяснение. Прошката, която трябва да търсим и за която се молим днес, е на първо място и най-вече от Бога, да прости за стореното, да приеме при Себе Си жертвите на войната, да прости, като човеколюбец, всички наши грехове, с които опетняваме Неговия образ, според който Той ни е създал. Като християни, имаме силата на молитвата и покаянието – средствата, чрез които, както свидетелства Свещеното Писание, могат да се променят различни обстоятелства и събития. Предстоящият Велик пост трябва да бъде за всекиго от нас време на истинско сърдечно съкрушение и на гореща молитва за мир в целия свят. Нека отворим сърцата си и бъдем християни не само на думи, но и на дело. Нека всеки от нас да допринесе с каквото може и подаде ръка на страдащите, та да проявим милосърдието, което Сам Бог показва към нас, независимо от нашите грехове, и към което Той ни призовава: „Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден“ (Лука 6:36). Нашата молитва, покаяние и пост няма да имат стойност пред очите на Небесния ни Отец, ако не бъдат съпроводени от дейна любов към нуждаещите се. Встъпвайки в благословеното време на поста, сам пръв се обръщам към всички вас и прося прошка от всекиго и за всичко! Както и пръв прощавам на всички и моля Христа Спасителя да прости на всички човеци всяко волно и неволно прегрешение, като ни обгърне с божествената Си любов и ни спаси като благ и човеколюбец!

Нека по подобие на древния израилски народ, който излезе от Египет, така и ние да излезем от страната на греха и страстите. Нека по примера на свети Йоан Кръстител пребъдваме в покаяние и молитва, и по образа на Самия Спасител – простим на всички, дори и на онези, които ни вършат зло, защото само тогава ще познаят, че сме Христови ученици (Йоан 13:35), когато прощаваме, търсим прошка и проявяваме дела на любов. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!"

От своя страна епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно изпълнение и поиска прошка за грешките му през изминалата година. Духовенство, църковни служители и миряни се обърнаха един към друг с думите: “Простено - прости!” и съборно влязоха в дните на Великия пост - духовното време за очистване на душата от грехове и страсти.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page