top of page

Опело и погребение на протойерей Радослав ЯковНа 12 декември – 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на светите Праотци и деня на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец, в храм „Всех Святих“, в с. Мрамор, бе извършено опелото и погребението на Негово Всеблагоговейнство протойерей Радослав Яков, енорийски свещеник на с. Драговищица, който се престави пред Господа на 8 декември 2021 г.

Заупокойна света Литургия в храма на с. Мрамор, преди опелото отслужи свещеник Мариян Лозанов.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, опелото оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В опелото се включиха и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Дамян Делов, протойерей Желязко Симеонов, протойерей Живко Лозанов, протойерей Николай Пешов, свещеник Цветан Миланов, свещеник Мариян Лозанов, протодякон Иван Петков и дякон Никола Чочев.

След опелото епископ Поликарп поднесе съболезнования към отците, опечаленото семейство на отец Радослав и присъстващите в храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп помоли всички от душа и сърце да се помолят за новопреставилия се протойерей Радослав с думите: Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

След като всички се простиха с покойника, той бе внесен в светия олтар от свещениците, взели участие в опелото.

Отец Радослав бе погребан в гробищния парк на с. Мрамор.

***

Протойерей Радослав Димитров Яков е роден на 22 май 1950 г. в с. Габрене, общ. Петрич, в семейството на добри и благочестиви родители.

Завършва основно образование в гр. Петрич, а средно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си и придобива висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Задомява се с Ася Спасова Якова, с която имат две деца – Иван и Димитрина.

На 4 юли 1978 г. е ръкоположен за дякон, а на 17 юли същата година – за свещеник, от Негово Преосвещенство Левкийския епископ Партений.

Офикиран е за протойерей на 6 декември 2019 г., на храмовия празник на църквата в с. Драговищица, от Белоградчишкия епископ Поликарп .

Преди да поеме по пътя на свещенството, в периода 1975-1976 г. отец Радослав работи в ДП „Балкан“ като печатар. След ръкоположението и проведения свещенически стаж, той е назначен за енорийски свещеник в с. Доброславци и с. Балша. Служи и в храм „Св. Николай“, гр. София, в кв. Връбница, където е председател на църковното настоятелство. Обгрижва енориите в с. Бучин проход – при храм „Св. Троица“ и в с. Дреново – при храм „Успение Богородично“. Служи и в селата Градец и Батковци. До последния си час той обгрижваше енориите на храм „Св. Николай“ в с. Драговищица и храм „Св. пр. Илия“ в с. Голяновци.

Протойерей Радослав Яков се стараеше да изпълнява своите духовни обязаности по мярката на своите сили, като във всичко беше изряден и за пример.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page