top of page

Опело и погрeбение на протойерей Васил КудузкиНа 16 ноември бе извършено опело и погребение на упокоилия се на 12 ноември протойерей Васил Кудузки, духовник от Кюстендилска духовна околия, енорийски свещеник на с. Богослов. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, опелото на отец Васил бе извършено в храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил и бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В заупокойното последование в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, както и много свещеници от Кюстендил и столицата. Преди опелото, в храма бе отслужена заупокойна света Литургия, възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Да отдаде уважение и почит към дългогодишния достоен свещеник на с. Богослов в храма дойде и молитвено присъства г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил. След опелото, епископ Поликарп изказа от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит съболезнования към семейството и роднините на новопреставилия се свещеник, към опечалените духовници и присъстващи, и се помоли: „Бог да прости новопреставилия се Божи раб Васил протойерей и да го всели в небесните Си селения, като му дарува вечен живот!“ Присъстващите свещенослужители с благоговение изнесоха ковчега с тялото на отец Васил и го съпроводиха до гроба. Протойерей Васил Кудузки бе погребан в двора на храм „Св. Йоан Богослов“, с. Богослов. Последното заупокойно последование с полагане в гроба извърши архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

+++

Свещеник Васил Кудузки е роден на 12 април 1959 г. в гр. Кюстендил, завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“, гр. София. По време на своето обучение в Духовната академия, през 1986 г. е назначен за секретар-счетоводител, а впоследствие само за секретар на Архиерейско наместничество Кюстендил. Ръкоположен е за дякон на 20 юли 1988 г. от Негово Преосвещенство Левкийски епископ Неофит (сега Софийски митрополит и Български патриарх), а за свещеник на 28 юли 1988 г., също от Левкийски епископ Неофит. Назначен е за енорийски свещеник в с. Жиленци, с. Грамаждано, с. Мирово, с. Вратца, с. Богослов кв. „Въртешево“ и с. Мазнево. По време на своята свещеническа практика служи и в храмовете „Св. Димитър“ и „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил, в с. Граница, както и като ефимерий на Гранишкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“. Задомява се с Еличка Кудузка, с която имат син и дъщеря – Петър и Весела. Офикиран е за протойерей на 20 юни 1994 г. в храм „Св. Дух“, от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим. Избран е за епархийски избирател през 1992 г. Достойно и плодовито е свещеническото служение на о. Васил. Изпълнява с усърдие послушанията, възлагани му от църковното ръководство, и се радва на добро отношение от всички, които Бог му поверява да ръководи духовно.

Бог да прости отец Васил! Вечна и блажена да е неговата памет!


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page