top of page

Опело на протопрезвитер професор Николай ШиваровНа 8 януари се състоя опелото и погребението на протопрезвитер професор доктор Николай Шиваров.

Отец Николай Шиваров се престави в Господа на 91-годишна възраст на 2 януари, в деня на св. Серафим Саровски.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, опелото бе извършено в столичния храм „Преображение Господне“ от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в България, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, както и много столични свещеници.

На опелото присъства и деканът на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ Ивайло Найденов, както и голяма част от преподавателския екип на Богословския факултет, студенти и много духовни чеда.

След опелото, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп възгласи съболезнователен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В него се казва: „Отец професора, както всички се обръщахме към него, бе личност с изключителна богата богословска култура, чрез която успя да запази и да предаде пламъка на вярата у много човеци. Неговото богословско познание и култура допринесоха за изяви сред форуми на местно и международно ниво, които подпомогнаха за въздигане авторитета на родната ни света Църква не само сред останалия православен свят, но и сред различните вероизповедания и религии. Бог да прости и упокои душата на Своя верен раб протопрезвитер Николай в селенията на праведните!“

Съболезнователният адрес бе връчен на опечалената дъщеря на отец Николай.

По традиция, тялото на упокоилия се духовник, бе внесено от свещениците в светия олтар и изпратено към мястото на упокоение.

Отец Николай бе погребан на Централния гробищен парк на София.Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page