top of page

Панихида за загиналите тракийски българи в чест на 108 години от Одринската епопеяВ деня на мъченическата кончина на св. Георги Софийски Стари в Одрин – на 26 март тази година се навършват 108 години от превземането на Одринската крепост от българската войска.

По традиция на този ден – Денят на Тракия, бе отслужена панихида за загиналите воини при обсадата на Одринската крепост, превзета от българската войска на 26 март 1913 г., както и за десетките хиляди убити и прокудени тракийски българи след края на Междусъюзническата война през същата година.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит панихидата бе отслужена след Преждеосвещената св. литургия днес в столичния храм „Св. Николай Софийски“. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Васил Василев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения на последованието изпълниха храмовия певец доц. д-р Иво Янев и певци от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Молитвено участие взеха ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, г-н Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, както и представители на тракийските българи и християни от столицата.

В края на панихидата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и поздрави с Деня на Тракия всички присъстващи. Владиката призова християните: „Нека спомняйки си за славната победа на българската армия при превземането на Одринската крепост и избитите хиляди жертви, които напускат този свят – малко и голямо, да таим в сърцето си памет за нашия род, за нашето отечество, за саможертвата на безбройното множество, отдели живота си за свободата на нашата вяра и отечество, и да вървим достойно по техния пример, като им подражаваме“.

След това в двора на храма, пред бюст-паметника на Екзарх Антим Първи бе отслужена заупокойна молитва и поднесени цветя в знак на признателност и уважение към бележития тракиец.


+++

До 26 март 1913 г. Одринската крепост е считана за непревземаема. Но след шестмесечна обсада от българи и сърби, Втора българска армия под командването на ген. Георги Вазов донася победата. Това става благодарение на героизма на българските воини и с помощта на авиацията, използвана по време на обсадата за първи път в историята с военна цел.

Превземането на Одрин е последният, решителен удар срещу Османската империя, който довежда до края на Балканската война и окончателното отблъскване на османците до Източна Тракия.

В следствие на Междусъюзническата война обаче, по-късно през същата година близо 60 хиляди тракийски българи са избити от османските войски и башибозук, а останалите ок. 250 хиляди – изселени от домовете им в цяла Източна Тракия и в Източните Родопи. Това е и първият геноцид на ХХ век, а за него и до днес българската държава не е получила компенсации.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page