top of page

Панихида по повод 60 години от кончината на Владимир Димитров – МайстораНа 29 септември се навършват 60 години от кончината на великия български художник Владимир Димитров – Майстора. Той е роден в дупнишкото с. Фролош на 1 февруари 1882 г., а умира в гр. София на 29 септември 1960 г.

Кюстендилско архиерейско наместничество, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит организира панихида по повод годишнината от кончината на бележития българин.

Панихидата се състоя на гроба на Майстора, който се намира в центъра на с. Шишковци, общ. Кюстендил.

Заупокойната молитва оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, свещеник Иларион Стоянов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Любомир.

Молитвено присъствие в панихидата взе г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, заместник кметовете на Кюстендил, г-жа Илияна Петрова, кмет на с. Шишковци, представители на Общински съвет – Кюстендил, общественици, културни дейци и множество жители на с. Шишковци.

След панихидата епископ Поликарп се обърна към множеството със слово в памет на Владимир Димитров – Майстора, в което подчерта, че той е отрасъл в свещенически род и е закърмен още от своето детство с Православната вяра, както и че е наследил добродетелите на своите прадеди свещеници. Епископ Поликарп призова всички да се стремят да му подражават на смирението, скромността, хуманността и трудолюбието.

Паметния ден по повод 60-годишнината от кончината на Владимир Димитров – Майстора продължи с посещение в къщата-музей на Майстора, която се намира недалеч от мястото където е погребан в с. Шишковци.


Снимки: йеродякон Поликарп


Comments


bottom of page