Полагане на основен камък на нов храм, посветен на св. Пимен ЗографскиНа 27 ноември бе положен основен камък на храм, посветен на софийския светец св. Пимен Зографски. Той се намира в столичния район „Изгрев“, в градинката зад КАТ и ще бъде разположен на 200 кв. м.

Организаторите - църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“, споделят, че това ще бъде първият енорийски храм на територията на столичния район.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит църковното последование бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойрей Антоний Милушев, председател на църковното настоятелство при новостроящия се храм, протойрей Костадин Тренев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Събитието бе уважено от президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.- кметът Тодор Чобанов, кметът на район „Искър“, много кметски и общински служители, местни бизнесмени, много журналисти и др.

С поздравителни слова към присъстващите се обърна президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район "Изгрев" и Белоградчишки еп. Поликарп.

След като бе направен водосвет, епископът положи първите три камъка в основите на бъдещия храм, а президентът Румен Радев вложи камък, донесен специално от Света Гора, от пещерата, където се е подвизавал св. Пимен Зографски.

С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да завърши строителството на храма и отново всички да се съберат за неговото освещаване.


Текст и снимки: Весела Игнатова


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК