top of page

Празникът на св. Сава Сръбски беше почетен в сръбското посолство в СофияНа 27 януари, по Юлианския календар, Православната църква почита паметта на св. Сава Сръбски, небесен покровител на Сърбия, учител, просветител, наставник и отец на сръбския народ.

По този повод, в сградата на посолството на Република Сърбия в София, за първи път беше организиран празник посветен на свети Сава.

Празникът, организиран от Негово Превъзходителство Желко Йович, посланик на Сърбия в България, бе уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Празникът на св. Сава за първи път се организира в посолството по инициатива на посланик Желко Йович.

По време на тържеството в прослава на небесния закрилник на Сърбия и сръбския православен народ, посланикът представи още една инициатива, свързана с деня на св. Сава, връчване на грамоти на две личности: на гражданин на Р България и гражданин на Р Сърбия, които със своите трудове работят за единството и добруването на двата народа.

Първият, който беше удостоен с тази грамота, за изминалата 2021 г., бе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит – от българска страна и г-н Даниел Радулович, управител на Цептер- България ЕООД - от сръбска страна.

Посланикът поздрави наградените и им благодари за доброто отношение и подкрепа към посолството и неговите инициативи.

Епископ Поликарп благодари на Негово Превъзходителство за уважението и признанието и заяви, че всичко това, което прави в своето служение не, за да се търси благодарност и почест, а от добро сърце, стремеж за братско единение, мир, разбирателство и най-вече любов.

От името на Цептер, по инициатива на сръбския посланик, г-н Радулович подари на иконом Серафим Янев, за двата центъра за рехабилитация на деца в гр. Елин Пелин и с. Горна Малина две мобилни системи за почистване на въздух (Цептер - PWC-570).

Отец Серафим благодари на посланика и дарителите за грижата и любовта към това важно социално дело на Църквата.

Празникът, посветен на св. Сава Сръбски се утвърждава като празник в посолството, с надеждата да бъде продължен и от идващите дипломатически представители и администрации в посолството на Р Сърбия в България.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

コメント


bottom of page