top of page

Проповед върху живота на св. Атанасий ВеликиВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ

ВАШЕ ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНСТВО

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,


Отново сме събрани в този прекрасен храм в с. Лозен, за да почетем с песнопения, съборно богослужение и радост, неговия патрон – св. Атанасий Велики.

Днес Православната Църква почита неговата паметта. Възхваляваме и си спомняме за великия учител и защитник на Христовата вяра и подбудител към истинско поклонение на Христа Бога и Неговото Евангелие с дух и истина.

За всички нас е особено благословение, че този бележит отец на Църквата е свързан и с нашата Родина. Със своите стъпки и молитва е осветил нашата Столица и много места из географските предели на изстрадалата ни страна. Взимайки участие в Сердикийския събор той се превръща в духовен покровител на земите ни и най-вече на нашия български род, който е познал Христовата истина и е покорил сърцето си на Светото Евангелие.

Празнувайки така тържествено паметта на св. Атанасий, нека със смирение и внимание разгледаме в кратце неговото житие и вниквайки във важните и поучителни моменти в него да получим дар от светеца, чрез който да му станем подражатели.

И така: Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Роден е през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование. Изучавал усърдно Свещеното писание. Богу било угодно още преди да завърши обучението си, една случка да предопредели неговата съдба.

Веднъж Александрийският архиепископ св. Александър гледал през прозореца и вниманието му привлякла интересна гледка: група момчета-християни играели на морския бряг, кръщавайки своите връстници-езичници. Децата избрали Атанасий за "епископ", други деца били свещеници и дякони, а езически деца били водени към "епископа", за да ги кръсти. Архиепископ Александър заповядал да доведат децата при него и ги разпитал за подробностите на играта. След като ги изслушал, убеден че кръщението било извършено изцяло в съгласие с Църковния устав, архиепископът признал кръщението за действително, допълнил го с Миропомазване на новопокръстените и посъветвал родителите на Атанасий да подготвят сина си за църковно служение. След като момчето завършило образованието си, Александър го взел в своя дом и го направил свой духовен син и секретар. Така започнал духовния път на бъдещия св. Атанасий Велики, когото още приживе нарекли "баща на православието".

В 319 г. Атанасий станал дякон. Между това в Александрия се появила ереста на местния свещеник Арий. Той учил, че Христос - не само като човек, но и като Бог - не бил равночестен на Отца, а бил по-нисш Бог, Който е само подобен на Отца, а в действителност е сътворен, имащ начало във времето. Това учение се разпространявало бързо. Много пъти Александър го уговарял и разобличавал, като в този труд Атанасий винаги му помагал. Арий обаче бил упорит, ереста се ширела и се наложило да се свикат епископски събори за нейното изкореняване. Такива били поместните събори в Александрия, в Антиохия и най-сетне Първият вселенски събор в Никея през 325 година, на който присъствал и самият император Константин Велики. Атанасий присъствал на Никейския събор заедно с архиепископа си Александър, и решително помогнал за осъждането на Арий. Неговият забележителен принос в работата на Първия вселенски събор толкова го прославил, че той се завърнал у дома си като известен богослов.

На следващата година св. Атанасий бил поставен за Александрийски архиепископ. Заради повдигнати обвинения в користолюбие и в груби насилия над клириците от враговете-ариани на св. Атанасий, бил свикан събор в Трир, който независимо от изложените доказателства в защита на невинността на архиепископа на Александрия, все пак го осъдил. Като видял, че по този начин няма да се добере до правдата, св. Атанасий се срещнал лично в Цариград с император Константин Велики и му представил истината.

Императорът извикал участниците в Трирския събор за преразглеждане на делото, но враговете на св. Атанасий успели да подведат императора с нова клевета. Като видял, че не е възможно да примири Атанасий с неговите противници и като се опасявал от бунт в Александрия, импраторът решил да пожертва нейния архиепископ и да го изпрати на заточение в Галия, където той прекарал две години. След смъртта на Константин Велики, неговите наследници с указ върнали св. Атанасий за епископ на Александрия. Това дало нов повод на Атанасиевите врагове да го обявят за незаконен епископ вече на основанието, че бил върнат на катедрата от светската власт.

През този печален период от църковната история враговете на св. Атанасий Велики на няколко пъти успявали да извоюват неговото осъждане и изгнание. Но той имал и приятели - последователи на чистото православие. Папа Юлий I (337-352 г.) оправдал Атанасий на Римския събор в 340 г., а в 343 г. това решение било потвърдено и от Сердикийския събор (Сердика - София), който низвергнал много от враговете на Атанасий. Борбата била продължителна и упорита.

От всичките 47 години на своето епископско служение той прекарал 15 години в изгнание.

Още в първите си съчинения, Слово към езичниците и Слово за въплъщението на Бог Слово и за явяването Му в плът пред нас, била набелязана главната тема на неговото богословие. Основни негови догматически съчинения са Четири слова против арианите (ок. 356–359), посветени на утвърждаването на божествеността на Спасителя. На него приписват и Житието на св. Антоний, както и множество трактати коментари към Св. Писание, книги с нравоучителен характер и проповеди. В тези негови съчинения са пръснати най-дълбоки и преливащи от истинска мъдрост богословски и нравствени истини. Нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата.

В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76 годишна възраст. Църквата чества паметта му на 2 май и днес на 18 Януари.

Това е животът на св. Атанасий.

В днешния ден, когато празнуваме неговата памет, нека всички затаим дъх и се помолим на Господ Иисус Христос, по молитвите на св. Атанасий, да ни дарува достоен живот, за да бъдем светли подражатели на св. Атанасий и се наредим сред неговите духовни чеда и последователи.

Братя и сестри,

В този прекрасен тържествен ден, позволете ми да Ви поздравя от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и да Ви пожелая здраве, духовни сили и молитвено преуспяване в живота.

Нека Св. Атанасий пази всички ни и ни наставлява към Христа Бога и Неговото Небесно царство. Амин.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page