top of page

Проповед върху живота на св. Наум ОхридскиВаше Високоблагоговейнство,

Боголюбиви отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,


Събрани в този прекрасен храм, кацнал над езерото, тук в „Дружба“, като да сме на Охридското езеро, почитаме паметта на светия преподобен наш отец Наум Охридски. Прославяме достойния служител Христов и проповедник на Евангелието, този, който наричаме наш духовен отец, учител, просветител и вдъхновител по пътя на спасението и вечния живот, по пътя на личностното утвърждаване и преуспяване.

Запознавайки се с житието на св. Наум Охридски, ние имаме за цел да се научим от него на вяра, надежда и любов, на всеотдайност и търпение, човеколюбие и жертвоготовност.

Учим се от този, от когото можем да получим. Приемаме от този, който е пример.

Да, св. Наум е пример и учител за всички нас. Затова можем много да вземем от него и доволно да се подучим от неговия свят пример.

Неговото житие ни разкрива, че той бил от български благороден произход. Родил се е в 830 г. Бил възпитан от своите родители в Христовата вяра и живот. Поради това си възпитание и духовна нагласа във свое време оставил всичко и последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим.

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където равноапостолният цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска да продължи неговото дело. Неговата мисия била, не само да превежда книги, да учи народа на четмо и писмо, а преди всичко да учи новопросветения български народ на вярата в Господа Иисуса Христа. Да бъде светъл пример в това трудно и нелеко служение.

В 893 г. на историческия църковно народен събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Кротко е житието на великия наш отец Наум Охридски, но изпълнено с богато съдържание.

Днес се възхищаваме на този великан на духа, просветата и книжовността и му пеем духовни песни, чрез които възхвалявайки Бога, за това, че не е изоставил нашия народ, но го е удостоил с такива отци, които, както тогава, така и днес ни вдъхновяват да бъдем Христови и да отдадем живота си на Христа Бога и Неговата Църква, Му се молим да ни закриля и духовно прегърне, за да бъдем Негови и Той да бъде наш.

Нека по моливите на св. Наум Охридски Чудотворец, Бог ни дарува потребното за спасение и вечен живот и ни направи подражатели на добродетелите на св. Наум.

Позволете ми всесърдечно да поздравя отец предстоятеля на този храм, отците, които съслужиха в светата Литургия, певците, които със сладкопение огласиха молитвеното ни тържество и всички Вас, изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и да Ви пожелая от негово име здраве, радост, мир и Божие благословение.


На многая и благая лета! Честит и благословен празник!


†Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page