top of page

Първата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски съборно бе прочетена в храм "Св. Неделя"

Актуализирано: 9.03.2022 г.



"Великият пост започна! И в това благодатно време за покаяние, отправяме поглед навътре в душата си. В тези дни се опитваме да разчистим, да подредим, да подготвим място, където глава да подслони Синът Човечески, Царят на славата – Господ Иисус Христос. Надяваме се на Неговата неизказана милост и велико човеколюбие като се смиряваме пред светата Му воля за нас.

Вчера си поискахме и получихме прошка, и положихме ново начало, с надежда вече да не сме същите. Да не сме старото си „Аз“, а да станем „ние“! Да бъдем общност, изпълнена с братолюбие и заедно да извървим трънливият и изнурителен път на Великия пост, понасяйки един другиму теготите. Нека да бъдем мъдри и разсъдителни! Да имаме целомъдрен ум и действаща, прощаваща, милваща и състрадателна любов!

Нека не униваме, нека не са отчайваме за своето спасение! Да се доверим на Спасителя, Който казва: „Аз Съм с вас, през всички дни да свършека на света“ - с тези думи еп. Герасим започна своето слово към боголюбивото паство по време на първото за този Велик пост умилително богослужение, в което се чете покайния канон на св. Андрей Критски.

По традиция то бе отслужено в столичната митрополитската катедрала „Св. Неделя“, а тази вечер, 7 март, то бе изпълнено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

На покайното богослужение молитвено присъстваха Преосвещеният Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия. Молитвено участие взеха още храмовото духовенство, столични свещенослужители и десетки миряни.

Дивните и умилителни песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от хора на Софийските свещеници, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

В края на последованието еп. Герасим се обърна към богомолците със слово, в което говори за смисъла и духовното значение на Великия пост. Мелнишкият епископ и пожела на многобройното църковно изпълнение преди всичко "чрез смирение и молитва да се стремим да придобием мирен дух".

След завършването на богослужбата, християните пристъпиха за благословение към духовниците и целуваха новата икона, поставена в центъра на храма. Тя е изработена по поръка на Софийската света митрополия от зографа Стоян Белев, специално за съборните богослужения в първите дни на Великия пост. Като композиция представлява крепостта София, в която се виждат най-големите храмове на града. В центъра на иконата е св. Богородица, над която е Христос, а и от двете й страни са изрисувани образите на св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Иконата е направена специално за град София и олицетворява единството на вярващите, тъй като в тези покайни дни богослуженията се изпълняват съборно.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page