top of page

Първи храмов празник в чест на св. св. Константин и Елена в с. Гара Елин Пелин



На 21 май Православната църква почита светите равноапостолни велики царе Константин и майка му Елена, благодарение на които християнството се превръща в основно вероизповедание за Римската империя.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в новоосветения храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, протойерей Иван Димитров, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. Славовица, протойрей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Елин Пелин, свещеник Григорий Димитров, предстоятел на храм "Св. Троица" в с. Нови Хан, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на храм „Св. равноп. царе Константин и Елена“, свещеник Костадин Тренев, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей и дяконите Сотир Христов и Харитон Манов.

Църковните песнопения за богослужението в благолепния храм изпълниха свещеник Пламен Николов, дякон Павел Димитров, дякон Любомир Тасев и Грисен Чакъри.

Множество християни се събраха на светата Литургия по случай първия храмов празник на единствения действащ храм в селото, между които г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов, кметът на с. Гара Елин Пелин г-жа Светлана Трендафилова, както и членове на Общинския съвет и зам. областни управители.

В края на богослужението бе извършен тържествен водосвет, на който бяха осветени празнични хлябове и благословено ястие от месо.

Епископ Поликарп в словото си поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни за чудните победи на император Константин, за благодатните открития на майка му Елена и за техните подвизи за утвърждаване и опазване чистотата на Христовата вяра в целия свят. „Всички ние се пленяваме от тяхното духовно постоянство и стремеж да тържествува над всички доброто – Господ Иисус Христос и Неговата истина“ – сподели владиката и допълни: „Известно е, че св. Константин израсна в пределите на днешна София и обичаше винаги да се връща тук, като наричаше Сердика „своя Рим“. Затова и ние… се радваме, че тук се изграждат такива величествени храмове на тези боговенчани царе, които са свързани с нашия регион и които са с право наричани Сердикийски. Храмове, които да показват нашата благодарност към тяхното дело, служение и свидетелство за истината; които да говорят, че и ние днес следваме техния път и се наричаме с достойнство и радост православни християни.“


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page