top of page

С молебен бе отбелязан Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовностДенят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност тържествено бе отбелязан в ПКСХП "Св. Александър Невски" с отслужването на молебен. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Васиан (Змеев) - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и столични свещеници.

По време на молебена духовниците се помолиха Бог милостиво да погледне на всички учащи се и да им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Неговия страх. Да избави всички от всяка вражеска зла умисъл, да ги запази твърдо в Православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие.

В края на молебена епископ Герасим прочете обръщението на Българския патриарх Неофит, в което се казва: "Светлият празник на буквите, празник на българската азбука, просвета и култура, на тържеството на несекващия през столетията порив на християнския български дух за утвърждаване в светлината на познанието, е естествен израз на онази радост и заслужена гордост, които удивителните и всепризнати по целия свят постижения на нашата висока духовност, наука и култура неизменно пробуждат в душите ни и в нашите сърца. Когато всенародно честваме този празник, ние на първо място благодарим и изказваме признателност на Всевишния Бог, за Неговата неизменна велика милост и човеколюбие, помнейки, че „… всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините“ (Иак. 1:17), след което отдаваме дължимото и на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители и първоучители на християнския български род и на всички славянски народи, заедно с всички онези, които във времето са допринасяли за пребъдването на тяхното боговдъхновено и народополезно дело, градейки неуморно, с посвещение и всеотдайност върху положените от тях здрави основи" (Цялото обръщение на Светейшия патриарх може да прочетете тук).

Изпято бе и многолетствие за Светейшия патриарх Неофит, Св. Синод и целокупния български народ.

След службата епископ Поликарп и част от духовенството се отправиха към паметника на светите братя Кирил и Методий, където владиката поднесе цветя от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Текст: Ангел Карадаков Снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page