top of page

148 години от кончината на йеродякон Игнатий - Васил ЛевскиВсичко се състои в нашите задружни сили“ – това написа Васил Левски през 1871 г.

„...От никоя страна [за] нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“ – казва най-обичаният наш патриот, наречен Апостол на свободата, от чиято гибел тази година се навършват 148 години. Датата на смъртта не повод за честване, но е повод за размисъл и равносметка.

Благодарният български народ засвидетелства на 19 февруари своята почит и уважение към този, който 148 години е пример за жертвоготовност и безпрекословна любов към народ и родина, и е вдъхновение за смелост, всеотдайност и братска любов! Затова преклонението пред паметника на Васил Левски в столицата денонощно бе обсипван венци, букети и цветя, поднесени от малки и големи родолюбци.

Почитта, превърнала се в традиция, не пресъхна и в тези дни, когато страната ни е обзета от пандемия. Противоемидемичните мерки бяха спазени и официалните тържества бяха отменени, но за любовта и народната почит ограничения няма.

И Църквата отдаде своя морален и богослужебен дълг към онзи, който ѝ послужи и никога не забрави своите обети, дадени пред нея. По установена традиция тази вечер бе отслужена панихида в старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храм "Св. София" и храмовите свещеници: иконом Йоан Карамихалев, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, както и митрополитскят протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Любомир Тасев.

Паметта на йеродякон Игнатий в храма почетоха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, зам. кметът на Столична община Тодор Чобанов и десетки граждани. В края на панихидата епископ Поликарп се обърна към присъстващите със слово.

„Да обикнем Бога, Църквата и светостта. Да опознаем Светото Евангелие и да разберем, че няма любов по-голяма от тази да положиш душата си своите приятели. Спомняме си днес за неговия пример, който даде на целия български народ. Нека в този ден, в който сме събрани заедно да го почетем, да се помолим за упокоение на неговата душа и всеки един от нас да се утвърди във вяра и любов към Бога и Църквата, в това, което имаше той. Узнали смисъла на любовта и ние да живеем като него и да бъдем не само добри човеци и християни, но и достойни българи. Да бъдем благодарни на онези, които проляха кръвта си за нашата свобода и заради стореното от тях сме това, което сме. Да бъдем благодарни, за да имаме дълги, радостни и честити дни!“ – завърши словото си епископ Поликарп.

Заради въведените противоепидемични мерки традиционната възпоменателна церемония с шествие до паметника не се състоя, но пред паметника на Васил Левски бяха тържествено поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци и от множество деца, дошли в студената февруарска вечер, заедно със своите родители, които на дело показаха как се възпитават в родолюбие и задружност онези, на които принадлежи бъдещето.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Comments


bottom of page