top of page

Започна съборното четене на Покайния канон на св. Андрей Критски



Вечерта на 27 февруари, първото съборно богослужение по време на Великия пост по традиция бе отслужено в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“. Великопостното чинопоследование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква. Заедно с него съслужиха протойерей Петър Славов от храмовото духовенство и йеродякон Поликарп.

На покайното богослужение молитвено присъстваха Преосвещеният Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, а молитвено участие взеха храмовото духовенство, столични свещенослужители и десетки миряни.

В центъра на храма, преоблечен с великопостни облачения бе поставена специално зографисаната икона за съборните богослужения в първите дни на Великия пост. Ккомпозицията на иконата представлява крепостта София, в която се виждат най-големите храмове на града. В центъра е света Богородица, над която е Христос, а и от двете й страни са изрисувани образите на св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Иконата е направена специално за град София и олицетворява единството на вярващите, тъй като в тези покайни дни богослуженията се изпълняват съборно.

Дивните и умилителни песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от хора на Софийските свещеници, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

В края на последованието епископ Герасим се обърна към богомолците и прочете послание на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, което той отправя към освещения клир, всечестното монашество и благочестивото паство от Софийска епархия по повод началото на светата и велика Четиридесетница. В него Светейшия владика призовава вярващите да се очистят от всяка сквернота на плътта и духа и от всеки нечист помисъл и така да обновим връзката си с Бога, с ближния и с цялото творение.

"В своя най-дълбок смисъл постът на християнина е средство, а не цел! Постът е път, по който вървим не само през специално определените ни за това дни от църковната година, но и през целия си съзнателен живот, а крайната цел на това вървене, последната спирка от този път е цялостното ни обновление и преобразяване – това, за което говори и свети апостол Павел, когато казва: „недейте се съобразява с тоя век, а се преобразявайте чрез обновения ваш ум, та да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия“ (Рим. 12:2). Пътят на поста, следователно, е път на преобразяването на ума, което води и до пълнотата на опитното богопознание, което на друго място апостолът нарича „… единство на вярата и на познаването Сина Божий, … пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)." - казва в посланието си патриарх Неофит и наставлява:

"....това, което можем да направим, е да засилим още повече нашата лична и обща молитва за мир по света, да проявяваме истинска християнска любов, милосърдие и състрадание към тези, които се нуждаят от тях, и да постим с още повече усърдие, с надежда човечеството да заживее в мир и благоволение, с благодарение към Своя Творец и Промислител и за прослава на Неговото свято име. Нека предстоящите седмици на Великия пост бъдат за духовна полза на всички нас, за възрастване и взаимно усъвършенстване във вярата и в християнските добродетели, с които да украсяваме живота си като Христови ученици."

След завършването на богослужбата, християните пристъпиха за благословение към духовниците и целуваха иконата, поставена в центъра на храма.

Втората част от Великия покаен канон в София ще бъде прочетена в храм "Св. София" от Белоградчишкия епископ Поликарп.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page