top of page

Свещеническо ръкоположение в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

Актуализирано: 13.06.2021 г.



На 11 юни Църквата чества чудното явяване на св. архангел Гавриил на български монаси в светогорска келия през 982 г., с което им възвестява песнопението „Достойно ест“ за възхвала на Св. Богородица и с пръста си изписва песнопението на каменна плоча. Днес отбелязваме и паметта на св. апостоли Вартоломей и Варнава, както и на св. Лука Симферополски.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, до Женския пазар. В храма се съхранява чудотворна икона със сребърен обков на Божията Майка „Достойно ест“.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградичишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Захарий Димитров, свещеник Петко Дишков, свещеник Георги Гълъбов, свещеник Сотир Христов, свещеник Борис Борисов, свещеник Гавриил Николов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Тасев и дякон Йоан Кръстителски.

За църковните песнопения на утренята се погрижиха храмови певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, а светата Литургия бе огласена от смесения хор при храма.

По време на богослужбата бе извършено и свещеническото ръкоположение на дякон Любомир Тасев. Епископ Поликарп и храмовото изпълнение възгласиха „Достоен!“ за новия свещеник на Българската православна църква, а владиката го поздрави и му пожела благодатно служение за душевна полза на мнозина, по подобие на св. равноапостолни братя Кирил и Методий.

В слово след края на службата викарият благослови за празника духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави свещеник Гавриил и йеродякон Вартоломей за днешния им имен ден. Владиката припомни чудната история на днешния празник и призова християните, по молитвите на Божията Майка: „Да бъдем изпълнени със смирение, с любов, с духовност, с постоянство в доброто и полезното и най-вече с човечност – от което имаме особена нужда в днешния ден и в света, в който живеем“.

По традиция новоръкоположеният свещеник Любомир раздаде нафората и получи поздравления от богомолния народ, а йеродякон Вартоломей подари на всички иконки с образа на Божията Майка, св. апостоли Вартоломей, Варнава, Тит и св. мъченик Боян-Енравота.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page