top of page

Антоновден в София



На 17 януари Православната църква почита един от основоположниците на отшелническото монашество св. Антоний Велики, роден в средата на III век и преставил се в Господа през 356 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, намиращ се в столичния кв. „Лозенец“. Богослужбата възглави Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който днес празнува своя рожден и имен ден. Заедно с него съслужиха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Мелетий, зам.-ректор на Софийската семинария, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Западно- и Средноевропейската ни епархия – предстоятел на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, свещеник Петър Славов, протодякон Иван Петков, протодякон Иван Иванов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Харитон Манов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия хор "Софийски псалти", под ръководството на д-р Любомир Игнатов.

За празничната служба храмът бе изпълнен с голямо множество богомолен народ, сред които доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, редица преподаватели във факултета, богослови, политици и общественици.

По време на светата Литургия доц. д-р протодякон Иван Иванов, дългогодишен свещенослужител и преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет, бе ръкоположен в презвитерски чин от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

В края на службата епископ Поликарп прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополит Антоний по случай празника, в което му благопожела: „крепко здраве, апостолско дръзновение, иноческо смирение и такива радост и мъжество в сърцето, с които по примера на именития пустинник да посрещате и преодолявате всяко изпитание“.

От своя страна Западно- и Средноевропейският митрополит благодари синовно за поздравленията на Българския патриарх Неофит за неговата бащинска грижа и наставление, пожелавайки: „все така мъдро, смирено и кротко, с бащинска обич да ръководи Кораба на родната ни Църква, а ние да го следваме като верни чеда на Българската православна църква и под омофора на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит“. Митрополит Антоний благодари също така на Величкия епископ Сионий, на Белоградчишкия епископ Поликарп и на цялото духовенство за съслужението, на певците и на храмовото изпълнение, като припомни за дивните подвижнически трудове на днес чествания свети отец и пожела на всички: „По молитвите на св. Антоний Бог да ви укрепява, да ви насърчава в пътя на вярата, да ви дава много здраве в домовете, много радост в душите и много любов в сърцата, та всички заедно да вървим в пътя на правдата и да плаваме в Кораба на нашето спасение – Църквата Христова“.

Поздравления към митрополит Антоний изказаха също така предстоятелят на храма протойерей Любомир Стоянов и ставрофорен иконом Нелуц Опря, като му връчиха цветя и дарове. Владиката заедно с новоръкоположения свещеник Иван Иванов благословиха присъстващите на службата и приеха техните поздрави, като раздадоха на всички нафора и почерпка за днешния празничен и паметен ден.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: протойерей Костадин Тренев и Пламен Михайлов


bottom of page