top of page

Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“На 15 януари, в навечерието на деня за поменаване честните вериги на св. ап. Петър, архиерейска вечерня бе отслужена в Лозенския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Захарий Димитров, ефимерий на манастира, протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Елин Пелин, свещеник Костадин Тренев, както и дяконите Петър Славов и Пламен Николов.

Заедно с духовниците и десетки миряни бяха посрещнати топло, с грижа и гостоприемство от игуменката на манастира монахиня Марина в зимната вечер.

Със слово епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, сестринството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, припомни за подвига на св. ап. Петър и призова християните „да вървим достойно по неговия път, да бъдем топли към всяко добро и угодно на Бога дело и студени към всеки грях и към всяка човешка лошотия“.

В отговор отец Захари отправи благодарност за благодатната служба, като покани викария на Софийския митрополит на нови бъдещи съвместни молитви, сгряващи душата.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page