top of page

Архиерейска вечерня в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”



На 5 декември, в навечерието на празника в чест на св. Николай Чудотворец бе отслужена архиерейска вечерня в столичния митрополитски храм “Св. Николай Мирликийски”.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерната служба възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Нешков, предстоятел на храма, свещеник Атанас Георгиев от храмовото духовенство, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Гавриил Николов.

За църковните песнопения на вечернята се погрижи псалтът Никола Антонов.

Отслужен бе и чинът на петохлебието, раздадено в края на службата за здраве и благословение на присъстващите в храма.

Епископ Поликарп поздрави за празника духовенството, певецът и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни житието и примера на св. Николай Чудотворец и призова християните да подражаваме на неговата силна вяра, смирение и добродетелност.

Предстоятелят на храма отец Николай Нешков от свое име и от страна на духовенството и църковното настоятелство изказа благодарности на епископ Поликарп и чрез него на Светейшия Български патриарх Неофит за благодатната служба и духовната подкрепа, като връчи цветя на владиката.


Снимки: Стефка Борисова


bottom of page