Архиерейска вечерня в храм „Св. Наум Охридски“ в столичния кв. ДружбаНа 22 декември, в навечерието на празника в чест на българския просветител св. Наум Преславско-Охридски, архиерейска вечерна служба се проведе в столичния храм, който се намира в кв. Дружба и носи името на светеца.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит вечернята бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовите духовници протойерей Илия Манолов, протойерей Владимир Дойчев и свещеник Владимир Гълъбов, както и свещеник Арсений Каньов и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.

Църковните песнопения в препълнения храм изпълниха на два клира певците от храмовия хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

По традиция по време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на богомолния народ и семействата им.

След службата Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи празнични поздравления до предстоятеля на храм „Св. Наум Охридски“ ставрофорен иконом Христо Пудин, до духовенството и изпълнението на храма, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни за просветните трудове на св. Наум Охридски за Христовата Църква и за българския народ, като призова християните: „Нека днес се вдъхновим от неговата силна вяра с която както себе си извиси, така извисява и всеки един от нас със своя благ пример.“

Ставрофорен иконом Христо Пудин в отговор отправи благодарности от името на всички присъстващи до Негово Светейшество патриарх Неофит и до Негово Преосвещенство епископ Поликарп и сподели: „Само в недрата на Православната църква можем да разберем смисъла на онази тиха светлина и светата слава на небесния и блажен Наш Отец.“


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.