Архиерейска вечерня за Благовещение в базиликата „Св. София“На 24 март, в навечерието на големия празник Благовещение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска вечерна в старинния столичен храм „Св. София“.

Вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, иконом Стефан Пешев и свещеник Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

С църковните песнопения на дякон Петър Славов, дякон Павел Димитров и Грисен Чакъри събралите се духовници и богомолен народ в старинния храм се подготвиха да посрещнат подобаващо големия Богородичен празник.

Молитвено участие в службата взе и Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

В края на вечерната служба бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на християните в храма и техните близки.

Епископ Поликарп поздрави с настъпващия празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела на всички: „да се радват нашите сърца и да отправят благодарност към Бога за великите Му благодеяния и милости към нас... и в утрешния ден с подобаващо внимание и духовно усърдие да се съберем отново в храма, за да отслужим светата Божествена Литургия“.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.