top of page

Архиерейска вечерня и лития в навечерието на КръстовденНа 13 септември, в навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст Господен в столичния храм „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“ в кв. Лозенец бе отслужена тържествена архиерейска вечерня и лития.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“, протойерей Божидар Маринов, свещеник Иван Тодоров, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски" и храмовите певци под ръководството на д-р Андрей Касабов. По време на празничната служба бе извършено литийно шествие със св. мощи, които се покоят в храма, и частица от Честния Кръст Господен. В края на вечернята бе осветено петохлебие за здраве и спасение на всички присъстващи и в подготовка за утрешния празник тържествено бе пренесен Честният Кръст от проскомидията до светия Престол.

Епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български и пожела в утрешния ден отново да се съберем в храма и заедно да отбележим празника на Животворящия Кръст Господен.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Comments


bottom of page