top of page

Архиерейска вечерня с петохлебие в чест на светите братя Кирил и Методий



На 10 май, в навечерието на празника, посветен на св. братя Кирил и Методий, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, (на Женския пазар) бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храма, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия и софийски свещенослужители.

С подобаваща тържественост бяха изпълнени песнопенията на вечерното последование.Те прозвучаха антифонно от двете певници и бяха прекрасно изпълнени от църковните хорове - дясната, ръководен от д-р Андрей Касабов, а лявата от Живко Желязков.

По време на вечернята епископ Поликарп пострига за четци на Българската църква благочестивите мъже Емил и Кръстьо, които настави да бъдат ревностни при помоща им към свещениците, и ежедневно да четат от Свщеното Писание.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на множеството християни, поизпълнили храма по време на богослужението.

В края на богослужението се обърна еп. Поликарп благодари и похвали предстоятеля на храма отец Александър Величков за усърдието му за преобразяване на храма и довеждането му до настоящото благолепие.

"Храмът блести и можем да кажем, че за първи път от години храмовият празник ще бъде посрещнат в чист, обновен и благолепен храм. Нека всички се възрадваме за него, а Бог да въздава на отец Александър и го възнагради за усилията, които прави като и занапред ни радва с грижите му за добруването на енорията." - каза владиката и отбелязвайки вдъхновеното, молитвено изпълнение на певците, той им благодари и ги насърчи за в бъдеще "с още по-голяма ревност да продължават да пеят и да ни въздигат сърцата и душите към небето, а нашето стоене в храма да бъде полезно, плодовито и ползотворно".


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page