top of page

Архиерейска вечерня с утреня в чест на св. крал Стефан Милутин в митрополитския храм „Св. Неделя“



На 29 октомври, в навечерието на деня за честване успението на св. крал Стефан Милутин, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска вечерна служба с утреня в памет на сръбския светец.


С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Юлиян Периклиев.

Както днешната св. Литургия, така и вечерта църковните песнопения бяха изпълнени от многогласния хор на храма „Св. Неделя“, ръководен от д-р Стоян Малинов, за да създадат молитвено настроение на присъстващите християни.

Отслужен бе и чинът на петохлебието, от което всички вкусиха след края на службата за здраве и благословение.

Епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за добродетелите на св. крал Стефан Милутин: „Той беше богат по вяра, богат с добродетели, с милосърдие и милост, и показа на всеки един, че богатството, което имаме е Христос и в Негово име е необходимо да живеем, да богатеем, да пребъдваме – за да имаме духовна полза от всичко, което четем, което ни заобикаля и което Бог ни праща за духовен урок на всеки.“

В края на словото си владиката пожела на всички по молитвите на благоверния светец Бог да ни дарува мъдрост, познание и достойно стоене в Православната Евангелска вяра.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page