top of page

Архиерейска Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Въздвижение на Честния Кръст Господен" в София



В неделния ден на 27 март, в третата неделя на Великия пост, наречена Кръстопоклонна, в столичния храм, посветен на св. Животворящ Кръст Господен в кв. „Лозенец“, бе отслужена св. Василиева литургия. В този ден Църквата тържествено почита св. Кръст Христов, който се изнася от св. олтар и се поставя в центъра на храма за поклонение на вярващия народ.

Ако Благовещението е благата и радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син и е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си за спасението на всички, които вярват в Него. Изнасянето на св. Кръст ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни, като ни дава насърчение и утеха чрез спомена за Христовите страдания.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит Василиевата литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично", протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За молитвено настроение на множеството богомолци допринесоха изпълненията на църковните певци, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов.

Благолепният столичен храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да се поклони в този ден на Кръста Господен, частица от който се съхранява в него. В чест на празника храмът, в чиято крипта се устройва параклис, посветен на св. вмчк Мина, получи в дар частица от мощите на св. Мина. Тя е дарена за вечни времена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската свети обители.

В началото на светата Литургия епископ Поликарп пострига за "четци и певци" четирима благочестиви мъже: Кирил, Стефан, Никола и Андрей.

На тържествената богослужба софийският викарий отличи и двама духовници. Свещениците Радослав Трайков и Любомир Стоянов получиха офикия „иконом“ и бяха наградени с красив нагръден кръст. Владиката ги представи на църковното изпълнение като ревностни служители на св. олтар, които като предстоятели на столични храмове неуморно се грижат за благолепието на църквата и развитието на енорийския живот.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови. Сред тях, за радост на всички бяха множество деца, които от рано сутринта пребиваваха в храма. Непосредствено след отпуста, в чест на празника бе отслужено водоосвещение за здраве и благопреуспяване на всички присъстващи.

В края на литургията епископ Поликарп поздрави многолюдното църковно събрание и прочете обръщение към верния народ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В него се казва:

"Тази радост на Църквата ни укрепва и днес, насред нашето великопостно пътуване към славата на Възкресението; тя ни дава сили да носим и нашите малки кръстове, които Господ възлага на плещите ни, за да съпреживеем поне част от всичко онова, което Той е претърпял за нас, за да ни освободи от оковите на греха и смъртта и да ни дарува вечен живот. Кръстът Христов е не само спомен за разигралата се на Голгота трагедия – той е и неизбежна част от живота и подвига на всеки един от нас. Както Господ стигна до Възкресението, преминавайки през изпитанието на Кръста, така и всеки от нас ще достигне до своята лична победа над смъртта, само ако преди това е издържал с успех същото това изпитание, за което Спасителят говори: „… ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Мат. 16:24).

Вървенето след Господа, крайната цел на което е Възкресение и вечен живот, не е възможно без носенето на Кръста. Своя кръст носят както отделните човеци, така и цели народи. Своя кръст е носел столетия наред и нашият православен народ, а днес такава е участта на братския украински народ, който с непримиримост и достойнство преминава през горнилото на нечовешки страдания и изпитания – в своята борба за мирно и свободно съществуване.

Нека в този ден от Великия пост, заедно с поклонението си пред Животворящия Кръст Господен, сведем глави и пред трагедията на украинския народ и заедно да измолим от Господа и Неговата Пресвета майка и Небесна царица Богородица скорошно прекратяване на продължаващата вече втори месец братоубийствена война, мир и утешение за всички страдащи и вечен покой за невинните жертви на този военен конфликт.

Безпределната Божия милост и любов, и силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в изпитанията и да даруват мъдрост и разум на всички човеци!"

От името на църковното настоятелство, отец Любомир благодари на софийския викарий и му отправи благопожелания с красив букет цветя. Облагодатени от кръстния празник, окрилени духовно от подкрепата на Честния Кръст и мощите на св. великомъченик Мина, миряните се отправиха към домовете си, за да продължат да се подвизават в попрището на Великия пост.



Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page