top of page

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Елин ПелинНа 28 ноември – 13 Неделя след неделя подир Въздвижение, в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Елин Пелин, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Литургията възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Иван Плещов, иконом Стоян Стоянов, протойерей Григорий Иванов, свещеник Цветан Велинов, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

На Светата Литургия присъства и взе молитвено участие г-н Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин и г-н Николай Плещов, председател на общински съвет Елин Пелин.

Светата Литургия бе отслужена в храма на Елин Пелин, поради настъпването на храмовия празник на църквата, посветена на свети Николай.

Църковните песнопения изпълниха църковни певци, които бяха ръководени от адв. Светослав Цеков.

След богослужението епископ Поликарп произнесе проповед, в която сподели мисли свързани с евангелското четиво, и подчерта, че всеки един православен християнин е необходимо да се окриля с човеколюбие и милосърдие, за да може всичко което имам и притежава да бъде споделено с ближните и да му послужи за подражание на Спасителя и спасение. Той припомни, че е хубаво всеки да се стреми да угоди Богу. Да остави Бог да възпълни човешките немощи и онова, което е непосилно, Той да изгради.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и щастие и мир.

От името на всички поздрав към Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поднесе иконом Иван Плещов. Той благодари на епископа за благословението и радост, която е създал със своето посещение в енорията. Отец Иван поднесе на високия гост красив букет с цветя.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page