top of page

Архиерейска света Литургия в столичния квартал Драгалевци в неделята на Блудния син



На 20 февруари – 17 неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията в столичния квартал Драгалевци и отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Света Троица“.

В светата Литургия съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Андон Софиин, свещеник Радко Радков, свещеник Лука Китин, предстоятел на храма, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята изпълни църковният певец Марио Стоименов, а песнопенията на света Литургия – смесения църковен хор при столичния храм „Св. мчца Параскева“, с диригент г-жа Нели Трошева.

Преди светата Литургия беше извършено обновление на храма.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите с тълкуванието на притчата за Блудния син. Епископ Поликарп припомни, че Бог е милостив към всеки човек и очаква неговото покаяние, завръщане в Неговите бащински обятия, както и да посвети целия си живот на духовното въздигане и единение с Него. Епископ Поликарп подчерта, че Бог е с всеки, независимо какъв път избере в своя живот. Той винаги е се него. Единият да укрепи в добрия път, а другия, за да го отвърне от лошия му път и заблуда. Бог протяга своята ръка към всеки, стараейки се да му покаже вярата, надеждата, любовта и добродетелите към които е необходимо да се стреми.

След проповедта, епископ Поликарп представен новия свещеник на храма и енорията свещеник Лика Китин. Той му пожела достойно служение, както и в дните си да се радва на любовта на народа и на неговата подкрепа за всяко добро и богоугодно дело.

Негово Преосвещенство поздрави цялото изпълнение в храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и достойна подготовка за Великия и спасителен пост.

Думи на благодарност, както от свое име, така и от името на вярващите, към епископ Поликарп поднесе Негово Благоговейнство свещеник Лука Китин, предстоятел на храма. Той благодари на епископа за посещението и си пожела по-чести архиерейски богослужения в енорията.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page