top of page

Архиерейска света Литургия в столичния храм "Св. Николай Софийски"



На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. В София, на ул. „Пиротска“ се намира храм, посветен на софийския светец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит столичният храм "Св. Николай Софийски" отпразнува храмовия си празник с Архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В края на богослужението с вдъхновено пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски се обърна еп. Поликарп.

"В днешния неделен ден - отбелязваме 5-та Неделя след Възкресение Христово. Евангелският текст ни припомня срещата на Господа със самарянката, с което ни казва, че Христос към всеки благоволи, стига да има чисто сърце. Свидетелства, че Той е живата вода, от която всеки който пие няма да ожаднее никога...

Днес е голям ден за София! Почитаме един от закрилниците на този град. Господ ни дал благодат въз благодат, дал ни е човеци от нашия род, които да ни показват пример на вяра, благочестие и духовна ревност.

Днес почитаме и още български светци - Баташките мъченици, които се пожерваха, на останаха верни на Христос. Честити и благословени сме, че имаме такива застъпници пред Бога, които се молят за нас и ни закрилят.

Нека е честит и благословен днешният празник! Нека по молитвите на св. Николай Софийски, по застъпничеството на св. Баташки мъченици, Бог да пази нашия град и нашата родина!" - каза в словото си владиката.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Спас Михайлов, храмовото духовенство, църковното настоятелство и всички, които се трудят в храма, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и им благопожела здраве, благодатен успех и преуспяване в делата.

От своя ставр. ик. Спас Спасов, предстоятел на храма приветства владиката и му поднесе красив букет цветя.

Дълго време епископът раздаваше нафора, а вярващите имаха възможност да се поклонят на  частица от мощите на св. Николай Софийски.


Текст : Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page