top of page

Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносен“, гр. Дупница



На 23 януари – 14 Неделя след неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. вмчк Георги Победоносен“, гр. Дупница, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, иконом Константин Стойчев, свещеник Иван Айдаров, дякон Никола Чочев и дякон Георги Граховски.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков и отец Ивайло Ханджийски.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори върху неделното евангелска четиво, свързано с Йерихонския слепец. Той подчерта за силната вяра, която е имал слепецът, както и стремежа и постоянството да послужи на Бога, като бъде полезен за разпространението на Неговото слово в света.

Епископ Поликарп подтикна вярващите да се обкичат със силна вяра и стремеж да се отдават на духовния живот, така, че да привличат със своя пример хора към Спасителя.

Владиката поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, щастие, радост, мир и благословена Нова година.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Георги Паликарски, благодари на епископа за благословението и радост, с които ги е удостоил. Той помоли Негово Преосвещенство да предаде любовта и благопожеланията на духовенството от околията и верния народ за здраве, духовни сили и мир на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп и присъстващите в храма бяха поздравени с църковни песнопения, в изпълнение на мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, гр. Дупница.

Храмът беше пълен с верен народ, който беше дошъл, за да се помоли и изпроси от Бога велики милости.

Епископът раздаде нафората, като благослови и приветства лично всички присъстващи на богослужението в храма на Дупница.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page