top of page

Архиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение в руското подворие „Св. Николай“ в СофияНа 15 януари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“, подворие на Московския и цяла Русия патриарх, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение бе по повод празника на св. Серафим Саровски, отбелязван по Юлианския календар и беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В светата Литургия съслужиха: архимандрит Евтимий, протойерей Евгений Павельчук, секретар на Подворието, иконом Йоан Куков, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Тухчиев, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец, а в последствие и за иподякон, божия раб Стоян Желев. На края на Светата Литургия иподякон Стоян беше ръкоположен за дякон, като му беше дадено името Серафим. На новия дякон епископът пожела достойно служение. Да бъде изпълнен с духовен плам и да послужи за добър пример на верния народ.

Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха хористи от смесения хор при храма.

След светата Евхаристия поздрав към Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп отправи Негово Всеблагоговейнство протойерей Евгений Павельчук. Той благодари на епископа за това, че е посетил енорията и е благословил всички, както и, че преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той подари на епископ Поликарп в знак на уважение и почит панагия, с лика на Пресвета Богородица.

На свой ред епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и добродетелите на св. Серафим Саровски.

Епископът призова вярващите да подражават на вярата, надеждата и любовта на свети Серафим, както и да живеят духовен живот, който да ги направи одухотворени като Саровския Чудотворец, та да живеят като него Възкресението Христово във всеки миг от своите дни, и изпълнени с радост, да споделят като светеца: „Христос Воскресе! Радост моя!“

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир. Той помоли протойерей Евгений, да поднесе на архимандрит Васиан, предстоятел на храма и представител в София на Руския патриарх, благопожелания и благодарност за поканата, както и молитвите на всички, за неговото скорошно оздравяване.

Празникът в руската църква продължи с моление на гроба на свети Серафим Софийски-Богучарски Чудотворец, както и с братска почерпка и обяд.


Снимки: Владимир Бонько

Comments


bottom of page