top of page

Архиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение в столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“



На 16 януари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение бе по повод празника Честните вериги на свети апостол Петър и го оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха: архимандрит Евтимий, иконом Стефан Стайков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в кв. „Красно село“, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма, иконом Гоце Христов, предстоятел на столичния храм „Възкресение Христово“, иконом Николай Николов, предстоятел на храм „Успение Богородично“, кв. Обеля, иконом Стилиан Табаков, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозванни“, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев, дякон Пантелеймон и дякон Димитър Кутлев.

Преди светата Литургия епископ Поликарп възведе за иподякон, божия раб Йото Петков Йотов, а по време на Светата Литургия иподякон Йото беше ръкоположен за дякон, като му се даде името Йоан. На новия дякон епископът пожела достойно служение. Да бъде изпълнен с духовен плам, да послужи за добър пример на верния народ, както и да се радва на любовта на човеците.

Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха клиросни певци и дамския хор при храма.

След Светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за произхода на празника на честните вериги на свети апостол Петър, както и върху неделното евангелско четива за 10-те прокажени. Епископ Поликарп призова присъстващите в храма да имат чиста и съкровена молитва, смирение по примера на Господа Иисуса Христа, както и винаги благодарност към Бога и човеците.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Поздрав и благодарност към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Кирил Дидов. Той благодари за създадената традиция храмът да има още един празник, на който верният народ да се събира и да се укрепва във вярата.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page