top of page

Архиерейска св. Литургия в чест на св. Прокопий Йерусалимски



Едно от последните селища, които се намират на границата между Софийска и Неврокопска епархия, е кочериновското село Стоб. В това древно селище, за което има исторически факти, датиращи още от VI век, се намира православен храм посветен на св. Прокопий Йерусалимски.

На 8 юли, когато Православната църква чества паметта на великомъченика, в съборния храм на селото (има още две по-малки църкви) бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа в съслужиха: иконом Димитър Иванов, предстоятел на празнуващия храм, иконом Стефан Костов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Филибев, свещениците Румен Дивилски, Георги Вучков, Костадин Бошняков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

В началото на литургията бе постриган за четец и певец на БПЦ , осемгодишният Филип, който понастоящем живее в Германия, но има голямо желание да помага на свещениците в гр. Рила.

Храмовият празник бе уважен от кмета на с. Стоб Георги Ставрев, служители на община Кочериново и десетки енориаши. Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група духовници и клиросни певци, ръководени от свещеник Петър Славов.

В края на празничното последование софийският викарий се обърна към изпълнилите храма богомолци със слово, в което припомни житието на св. Прокопий, живял през 4 век.  Той припомни най-важните моменти от житието на светия Божи угодник Прокопий, чието име означава „преуспял”, и на когото, подобно на Савел се открил Самият Господ и Спасител Иисус Христос. Заради вярата си в Христа великият мъченик претърпял неимоверни, нечовешки страдания. Св. вмчк Прокопий бил екзекутиран на 8 юли 303 г., само 10 години преди император Константин Велики да утвърди едикта, който слага край на преследването на християни в Римската империя.

В проповедта си Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на енорийския свещеник отец Димитър за грижите, които полага за храма, на църковното настоятелство, които активно участват в живота на църквата. Той преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български и отправи пожелания за здраве, благоденствие и любов на всички присъстващи.

В отговор предстоятелят на храма иконом Димитър Иванов изрази своята радост от благодатната архиерейска служба и благодари за приетата покана от името на храмовото настоятелство и на всички жители на селото.

След края на светата Литургия в храма бе отслужен празничен водосвет и всички богомолци бяха поръсени за здраве и благословение.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page