top of page

Архиерейска св. Литургия и двама отличени свещеника в гр. Кюстендил



В неделния ден на 6 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Кюстендилска духовна околия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, владиката отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил и награди двама свещенослужители. Заедно с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Генадий Генадиев, председател на храма, протойерей Иван Янчовичин, председател на кюстендилския храм "Св. Димитър", протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в града, протойерей Костадин Тренев, свещеник Иларион Стоянчов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

В началото на Литургията еп. Поликарп пострига за четец и певец благочестивия мъж Георги, който ще помага на духовниците. Молитвено участие в неделната богослужба взеха десетки миряни. Утринните песнопения бяха изпълнени от свещенослужители, ръководени от г-н Ангел Младенов, а литургийните от женския хор при храма. Па време на Литургията еп. Поликарп отличи двама свещеника за усърдна работа на Божията нива. Това бяха иконом Генадий Генадиев, който бе офикиран за „ставрофорен иконом“ и протойерей Светослав Григоров, който бе отличен с икономско звание. В края на богослужбата викарият изказа пастирско слово върху евангелското четиво, поздрави отличените духовници и отправи пожелание за здраве и благодатни успехи като преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит. От името на църковното настоятелство и присъстващите свещеници, отец Генадий благодари на епископа и гостите, които уважиха неделната богослужба и поднесе на владиката букет цветя.

След Литургията еп. Поликарп посети храма в кюстендилското село Пиперков чифлик и се запозна подробно с битовите условия на сградите, построени в двора на църквата. По предложение на архиерейския наместник, към храма ще бъде назначен човек, който ще стопанисва сградите и ежедневно ще отваря църквата за посещение и поклонение на вярващите.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page