top of page

Архиерейска св. Литургия и йеродяконско ръкоположение за празника на Всички светии в СофияВ Първата неделя след Петдесетница Църквата отдава почит на всички светии, просияли със своя духовен подвиг.

Прославя и възнася молитви към тези, които са просияли от човешкия род през вековете и предстоят пред Божия престол. В този неделния ден на 14 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена  Архиерейска света Литургия в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Николай Цурев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лука Китин, свещеник Сотир Христов, свещеник Петър Славов и двама дякони: йеродякон Вартоломей и дякон Спас Рангелов. Църковните песнопения бяха изпълнени от Мъжкия хор при храма, с диригент - протопсалт Георги Миков. По време на Литургията епископът възложи ръце върху монах Поликарп /Йордан Терзиев/ и го ръкоположи за йеродякон. Викарният го представи на църковното изпълнение и прикани присъстващите да се обърнат към Бога с молитва, за да снизходи Той и благослови новото служение  на младия монах като запълни в него всяка празнота и му дарува достойно, благодатно служение, което да му бъде за духовна радост и вечно спасение. След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите с празника на всички светии и говорейки за добродетелния им живот, припомни, че е задължение на всеки християнин да има такъв живот, чрез който да се доближава до Бога и да изпълва дните си със святост, прославяйки Божието име с добрите си дела. Епископът припомни, че светостта е за всички и всеки според дарованията, които има от Бога, е необходимо да възраства в нея. В този ден всеки от нас почита своя ангел-хранител и небесен покровител, който му е даден при св. Кръщение. Почитайки светиите, ние се утвърждаваме в знание, какви е необходимо да бъдем, как да живеем, как да се утвърждаваме в доброто и полезното, и как да бъдем достойни Божии чеда“ - каза още в словото си еп. Поликарп.

Той благодари на всички присъстващи за съпричастността, за вярата и постоянството, които проявят и че “допринасят за утвърждаване на Църквата, която е жива, благодатна и води към спасение.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page