top of page

Архиерейска св. Литургия на Преполовение в Ресиловския манастир "Покров Богородичен"



На 13 май Православната Църквата тържествено празнува Господския празник Преполовение. Той разказва за онзи момент в живота на Спасителя, когато по средата на старозаветния празник Разпъване шатри, Той поучавал в Иерусалимския храм за това, че е изпратен от Отца, и за живата вода, изливаща се в даровете на Светия Дух, които всеки жаден може да получи от Него. (Йоан 7:14–39)

Празникът отстои точно по средата между Великден и Петдесетница. На него отбелязваме Възкресението на Господа, наблягайки на Неговата Божествена природа и слава,  и в същото време ни напомня за приближаващото слизане на Светия Дух.

По този повод в  Девическия  манастир „Покров Богородичен“, край  с. Ресилово, Дупнишка духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската света обител и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия взеха участие още архимандрит  Макарий от Рилското братство, ставр. ик. Христо Пудин от София, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Йоан Куков от София, протойерей Иван Христов от София, свещеник Костадин Тренев, свещеник Петър Очков и свещеник Добри Добрев от Дупница, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха изпълнени клиросни певци от София и Пловдив, ръководени от д-р Андрей Касабов.

По време на Литургията за презвитер бе ръкоположен дякон Петър Славов от София. Новият свещенослужител на Софийска епархия е роден през 1982 г. в с. Хвойна, Смолянска област. Основно образование придобива в родното си село, след което преминава успешно петгодишния курс на обучение на Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". През 2001 г. продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През годините работи като клиросен певец в столични храмове като се отличава със своята отговорност и добра певческа подготовка. На 12 август 2018 г. е ръкоположен за дякон от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Като завършек на празничното богослужение бе пастирското наставление на епископ Евлогий. Той поздрави събралия се богомолен народ с празника Преполовение и отбеляза, че с него започва очакването на онзи ден, в който Бог ще изпрати Светия Дух на човеците, за да  основе едната вселенска и апостолска църква.

"Радостта ни е още по-голяма - каза в словото си Рилският игумен, затова, че с благословението на Българския патриарх Неофит ръкоположихме нов свещеник на св. Църква - отец Петър Славов. Радвам се,  че имах възможност да извърша това ръкоположение на отец Петър, защото той е един от най- добрите възпитаници на Пловдивската духовна семинария, не само за неговия випуск, но и въобще. През последните петнайсет години той показа, че може да бъде истински йерей на св. Църква....

Свещенството в днешно време не е толкова трудно като преди няколко десетилетия. Днес служението е много по-лесно, но и много по-отговорно, защото в миналото се знаеха кои са притеснителите на Църквата и защо го правят това. Днес, светът е по-различен и изпитанията са по- лукави. Но с помощта на духовната йерархия и с послушание към тях, служението може да бъде по-леко и по-благодатно. Съветвам отец Петър да запази съвестта си чиста и неопетнена! На добър час! " -  благопожела еп. Евлогий.

Той поздрави игумения Мелания и сестринството, духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела здраве, радост и духовни сили.

След духовното тържество манастирското сестринство покани на братска трапеза уважилите празника в св. обител.

По предложение на архиерейския наместник отец Георги Паликарски, еп Поликарп и придружаващите го духовници, посетиха в гр. Дупница  храм "Св. Николай Мирликийски", който е в изключително тежко материално състояние. Те разгледаха обстойно храма и прицърковната постройка като набелязаха конкретни действия за бъдещата възстановителна дейност.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page