top of page

Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Троица", гр. БожурищеНа 29 декември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Божурище. С благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и патриарх Български, епископът отслужи Архиерейска св. Литургия в храм “Св. Троица“ в града.

Заедно с него съслужиха архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, йеромонах  Стефан от Троянската света обител, свещеник Богомил Вангелов, предстоятел на храма, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги  Читалов и петима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей. Неделното богослужение бе уважено от Георги Димов, кмет на града и от множество християни, които с особено внимание слушаха църковните песнопения и молитвено участваха в съборното богослужение.

Песнопенията на утренята бях изпълнени от Светослав Цеков и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а литургийните от женския хор при храма. С пастирско слово към присъстващите, в края на литургията се обърна еп. Поликарп.

Той разтълкува неделното св. Евангелие и поздрави всички с Рождественските празници като отправи благопожелания за настъпващата 2020 г. Негово Преосвещенство благослови и свещенството, кмета, дарителите на прекрасния храм, който вече 11 години отваря ежедневно врати, и присъстващите от името Софийския митрополит Неофит, като подчерта че нашият народ има нужда да живее целокупно, в единомислие, като едно голямо християнско семейство в своята православна вяра, и преподаде патриаршеския благослов. В отговор свещеник Богомил Вангелов изрази своята синовна благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит, на неговия викарий епископ Поликарп за благодатната служба и отправи покана за следващи гостувания.


Текст:  Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page