top of page

Архиерейски Молебен канон на Пресвета Богородица в столичния храм „Успение Богородично"На 13 август в гр. София бе отслужен последният Молебен канон на Пресвета Богородица от програмата на Софийска света митрополия за тазгодишния Богородичен пост, изпълнен отново на съвременен български език. Съборното богослужение тази вечер се проведе в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската вечерня и Молебният канон бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, храмовото духовенство в състав: протойерей Йордан Илиев, свещеник Павел Маджаров и свещеник Иван Генчев, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения се погрижиха софийски клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков, а храмът бе преизпълнен с молитвено множество народ.

В проповед след края на богослужението епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и сподели душеполезни слова за примера на Света Богородица в смирението и в послушанието на Божията воля. „Всички ние имаме нужда ежедневно да опресняваме нашите мисли по Бога, нашите добродетели – сподели владиката – да се раждаме наново духовно всеки ден и час и да се възпитаваме и назидаваме в Евангелската истина – в доброто, в полезното, в съкровеното. Това ни прави да бъдем Божии чеда, да бъдем личности свободни, прави ни да възрастваме въпреки греха и да се явяваме победители над него.“

В отговор предстоятелят на храма протойерей Радослав Трайков от името на всички присъстващи отправи благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за голямата духовна радост „да попросим заедно незаменимия покров на Св. Богородица“.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


コメント


bottom of page